Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.01.2021 22:51

ТОП-5 правил "кримінального" адвоката

Адвокат в кримінальному праві та процесі, к.ю.н., керуючий партнер АО Jherson Group

Всім адвокатам, які «замахуються» на захист людей у кримінальних провадженнях, варто пам’ятати, що це нелегкий шлях і робота не буде завершуватись після закінчення робочого дня.

Поняття кримінального провадження на законодавчому рівні закріплене у Кримінальному процесуальному кодексі України. Цей Кодекс безпосередньо регулює роботу органів прокуратури, правоохоронних органів, а також уповноважених осіб відносно досудового розслідування та судового провадження щодо конкретного скоєного кримінального правопорушення. Кодекс містить перелік правил та умов, яких повинні дотримуватися всі учасники кримінального провадження. Звісно ж, одним з учасників кримінального процесу є і адвокат, діяльність якого направлена на захист обвинуваченого.

Як показує досвід багатьох представників цієї професії, в ході побудови захисту обвинуваченого кожен адвокат опановує кілька напрямків, що в результаті може призвести до бажаного результату – виправдання підзахисного. Для досягнення цього кожному адвокату важливо керуватись основними правилами роботи, ТОП-5 з яких ми підібрали в даній статті.

Правило №1. Оцінити наявні у слідства докази та формулювання обвинувачення

Для формування надійного правового щита адвокату потрібно провести детальний аналіз всіх наявних у слідства доказів, які були зібрані та використовуються стороною обвинувачення. Це дасть змогу зрозуміти повну картину справи та виділити напрямки, в яких варто далі працювати в ході слідства та суду.          

Правило №2. Знайти у справі власні докази та надати їх слідству

Робота адвоката багато в чому подібна до професії детектива. Пошук власних доказів передбачає роботу зі свідками кримінального правопорушення та пошук інших доказів, які можуть допомогти в захисті обвинуваченого. Після збору власної доказової бази її варто порівняти з наявною у слідства, що може повністю змінити вектор справи. В той же час, існує категорія доказів, які варто притримати до певного моменту судового розгляду справи. Це такий собі козир в рукаві адвоката.  

Правило №3. Грати на стороні підзахисного

Кожен адвокат повинен пам’ятати, що головна задача сторони обвинувачення довести вину підзахисного адвоката. Нерідко в реалізації даного плану слідчі та прокурор можуть припускатись порушень. Це можуть бути як дрібні помилки, так і суттєві порушення прав обвинуваченого. Адвокату важливо не боятись оскаржувати подібні дії сторони обвинувачення. Подібні дії можуть навіть врятувати справу від навмисних фальсифікацій.

Правило №4. Викликати повагу до підзахисного

Оперуючи власною та зібраною слідством доказовими базами у справі адвокат не повинен забувати і про представлення свого підзахисного в суді в якості живої людини, яка має права. Для цього адвокату нерідко потрібно дослідити біографію свого підзахисного. Представлення його в очах суду як гідну людину може допомогти довести абсолютну невинність у правопорушенні, або в меншій мірі, ніж запевняє сторона обвинувачення.         

Правило №5. Бути чесним з підзахисним та надати йому підтримку

Чесність між адвокатом та обвинуваченим повинна бути максимально взаємною. Лише так вибудована стратегія захисту зможе вистояти під ударами суду. Підзахисний повинен розуміти, що від адвоката залежить його доля та максимально сприяти його роботі. В свою чергу, адвокат має зробити все, щоб його підзахисний не відчував себе покинутим. Всі слідчі дії за участю обвинуваченого відбуваються лише після узгодження з його адвокатом. Сюди також варто віднести неприпустимість будь-яких угод адвоката зі стороною обвинувачення, які направлені на «закриття» підзахисного.   

Безумовно, це лише загальні правила роботи кримінального адвоката та не є шаблоном, за яким варто працювати всім. Однак всім адвокатам, які «замахуються» на захист людей у кримінальних провадженнях, варто пам’ятати, що це нелегкий шлях і робота не буде завершуватись після закінчення робочого дня.  

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи