Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
10.04.2022 15:12

Як світ допомагає Україні. Швеція

Керівниця пресслужби Інституту "Республіка" та ВІ "Активна Громада

Детально про те, як Швеція допомагає Україні на всіх рівнях розповідає Олена Величко, представниця української діаспори в Стокгольмі.

Увесь цивілізований світ об’єднується, аби допомогти Україні на всіх рівнях: санкціями проти рф, коштами, гуманітарною допомогою, ліками, їжею, зброєю для українських військових та прихистком для українців, які втікають від війни. Детально про те, як Швеція допомагає Україні на всіх рівнях розповідає Олена Величко, представниця української діаспори в Стокгольмі. Олена працює в Nordea Bank з відповідальними інвестиціями, але з початком повномаштабного вторгнення росії в Ураїну активно волонтерить та допомагає українським військовим та шукачам прихистку в Швеції.

Триває другий місяць війни росії проти України. рф нещадно нищить житлові будинки, садочки, школи, пологові будинки, історичні пам’ятки. Попри домовленості, обстрілює цивільних, які намагаються евакуюватися із зони бойових дій, жертвами чого стають навіть жінки та маленькі діти. Люди тижнями сидять у підвалах та бомбосховищах, деякі міста та села повністю відрізані від водопостачання та електроенергії. Всі українці, які мають можливість допомогти на передовій чи в тилу, об’єдналися з першого дня російського вторгнення і спільно працюють на перемогу України над російським загарбником.

Також увесь цивілізований світ об’єднується, аби допомогти Україні на всіх рівнях: санкціями проти рф, коштами, гуманітарною допомогою, ліками, їжею, зброєю для українських військових та прихистком для українців, які втікають від війни. 

Зібрала трохи інформації про те, як Україні допомагає Швеція.

Так, Національний банк України отримав 500 млн шведських крон (близько $50 млн за поточним курсом) військової допомоги від Швеції. 

Міністр закордонних справ Швеції Анн Лінде повідомляла, що Швеція передасть Україні захисне спорядження, дрони та біноклі. 

24 березня 2022 року європейські ЗМІ з посиланням на міністра оборони Швеції Петера Хультквіста повідомили, що Швеція передасть Україні додатково 5 тис. одиниць протитанкової зброї. 

Крім того, за повідомленням шведського видання Svenska Daglabed, в Україну їдуть сотні шведів-добровольців. Вони будуть допомагати нашій армії як військовослужбовці.

Детально про те, як Швеція допомагає Україні на всіх рівнях розповідає Олена Величко, представниця української діаспори в Стокгольмі. Олена працює в Nordea Bank з відповідальними інвестиціями, але з початком повномаштабного вторгнення росії в Ураїну активно волонтерить та допомагає українським військовим та шукачам прихистку в Швеції. 

-Як українці та небайдужі мешканці вашого міста/країни допомагають українцям: ліками, одягом, їжею?

- Процес допомоги Україні можна розділити на 3 різні частини. Бо немає централізованого пункту, яки займався б усіма питаннями. З початком повномасшабного вторгнення росії в Україну я активно долучаюся до діяльності, якою займається Nordic Ukraine ForumFacebook-сторінка: https://www.facebook.com/nordicukraineforum.

Також ви можете ознайомитися із статтею про діяльність Nordic Ukraine Forum.

Ми, як група академіків, були зосереджені на тому, щоб більше говорити про Україну. 

Фото: Доктор Аліна Зубкович, директор Nordic Ukraine Forum, з виступом на Måndagsrörelsen маніфестації. 14 березня 2022 року.

Більше фото - за лінком.

Зараз ми вирішили перенаправити зусилля на підтримку України: ми організовуємо акції, мітинги на підтримку України в Стокгольмі. В перший тиждень ми організовували такі акції щодня. Тепер ми робимо їх раз на тиждень. 

Фото: акція на підтримку України у Стокгольмі, 16 березня 2022 року

Більше фото - за лінком. 

Гасла, з якими виходимо, такі ж самі, як у Міністерства оборони й Міністерства закордонних справ України: “No-fly zone”. 

Фото: акція на підтримку України, 26 березня 2022 року

Більше фото - за лінком.

Ми на зв’язку з іншими шведськими організаціями, які також займаються організацією демонстрацій, у них гасла трохи менші. Ми з ними співпрацюємо і один до одного ходимо на демонстрації. З іншого боку, наша організація - це як продовження Посольства України у Швеції. Ми допомагаємо їм з різними питаннями, деколи - з перекладами. Ми працюємо, в основному, в Стокгольмі. але, разом з тим, ми на зв’язку з іншими організаціями у Швеції. В перші дні війни ми написали листа політикам Швеції, описавши ситуацію, як ми її бачимо і сформувавши вимоги до шведського уряду: від “No-fly zone” до збільшення гуманітарної допомоги Україні. представників нашої організації запрошують на телебачення, нам пишуть журналісти. 

-Наскільки акції, які проходять на підтримку України, є масштабними?

- На акції виходять сотні людей. Наприклад, у Стокгольмі не дуже велика українська діаспора. Й загалом, Швеція - країна з невеликою кількістю населення. Шведи підтримують з інформаційної точки зору, немає проросійських наративів, настроїв. Шведські журналісти з нами на постійному зв’язку. Ми хотіли робити більші демонстрації, такі, як в Берліні. Але, з іншого боку, хоч у Берліні ці акції дуже численні, але там інші лозунги: “Ні війні!”. На такі нейтральні лозунги легше зібрати людей. Однак, ми проводимо акції, це є на постійній основі і є активність серед людей. До цих акцій долучаються грузини, білоруси, литовці. Тобто, підтримка, звісно, є. 

Фото: (facebook.com/nordicukraineforum): акція на підтримку України в Стокгольмі. 12 березня, 2022 року.

Більше фото та інформації - за лінком.

Ми на зв’язку зі шведськими медіа, щоб поширювати інформацію про Україну і пояснювати, як шведи можуть допомогти. Десь на другому тижні (від початку війни росії проти України, - ред.), ми на зв’язку з організацією “Пласт”. Вони не є офіційною організацією. Вони - волонтери, які почали збирати допомогу в церкві і відправляли в Україну. Посольство України в Швеції організовувало транспорт. Потім їм дали приміщення в одній із шкіл. Там є спортзал, туди приносять речі, на місці волонтери сортують і відправляють. Це, напевно, найбільший такий сортувальний пункт у Швеції. Але є багато схожих ініціатив, наприклад, шведи прямо в себе у дворі збирають речі й надсилають. Попередньо орієнтуючись на списки необхідних речей, які поширює Посольство України в Швеції. 

Починаючи з минулого тижня, у нас з’явився новий напрямок діяльності - допомога українцям, які шукають прихисток. 

Ми зробили мапу, хто що робить. Ми на зв’язку з різними організаціями. Більшість із цих організацій знаходяться в Стокгольмі: від “Карітас” до інших місцевих організацій. 

 

Фото (FB Ukrainian Volunteer Hub - Stockholm): одяг для українських військових.

Більше інформації у дописі за лінком.

Також ми на зв’язку з міською радою, обмінюємося інформацією з ними. Ми розробили пам’ятку для шукачів прихистку. Ми вирішили доповнювати організації, які вже є і не будувати з нуля. На зв’язку з групами, чатами волонтерів. Наприклад, українці довго стоять в чергах в Еміграційну службу. Волонтери їм туди приносять їжу. Ми намагаємося тримати з усіма організаціями та волонтерами зв’язок. Є також приватні ініціативи, коли люди пропонують допомогу: з транспортом, підвозять одяг людям, які тільки прибули у Швецію. Бувають ситуації, коли люди хочуть допомогти українцям, але з ними не можуть співпрацювати, бо вони - приватні особи. Тоді ми, як організація, можемо за них підписатися. Тобто, ми допомагаємо приватним особам волонтерити офіційно, щоб з ними компанії спілкувалися. 

Фото (Ukrainian Volunteer Hub - Stockholm): волонтери зібрали їжу, яка має довгий термін придатності і передадуть її в Україну. 

Більше інформації - за лінком.

Останній напрямок, де я зараз конкретно працюю, це - пункт видачі допомоги “Паляниця”. Ми його нещодавно відкрили. Це як величезний Second Hand, все безкоштовно. 

Стаття про діяльність “Паляниці”.

Туди також приносять гігієнічні продукти й ми їх роздаємо. Є цілий процес: від реєстрації - до надання допомоги потребуючим. Волонтери розвішують одяг на вішаки, розкладають речі, коли вони надходять. Вже понад дві тисячі людей отримали допомогу в цьому центрі. 

Раніше такого центру, де було б все зібрано, не було. Речі були десь в когось в гаражі тощо. Ми зрозуміли, що такий центр необхідний. Одна компанія надала нам приміщення і ми відкрили центр за 2-3 дні. 

- Щодо шукачів притулку з України: наскільки багато їх вже прибуло у Швецію?

- Перша хвиля складалася з тих, хто їхав до знайомих, друзів, але й були люди, які приїжджали ні до кого. Їх направляли в міграційну службу. Далі зі Стокгольму відвозили в місто Буден, яке знаходиться на кордоні Швеції та Фінляндії. 

У Швеції держава надає житло. Але його на всіх не вистачає. В перші тижні - житло надавали лише на півночі. Тепер вже всі міста пробудилися, створюються різні процеси. Є житло і, навіть, харчування у цьому житлі. І Швеція дає невелику фінансову допомогу. Житла, яке надає держава, на всіх не вистачає, тому шведи пропонують місця у своїх домівках. Є декілька глобальних сайтів, є Facebook-групи. ми від самого початку почали збирати дані серед жителів Швеції, які готові поселити у себе людей. Але ми стикнулися з проблемою, що потрібно було перевіряти тих людей. Люди у Швеції хочуть допомагати, але це, зазвичай, тимчасове житло, поки йде процес оформлення у міграційній службі та пошук роботи. Бо, наприклад, в Стокгольмі жити дорого. Також в Швецію привозять шукачів притулку з Польщі, тому що туди зараз приїхала величезна кількість людей. Але ці процеси мають бути дуже добре сплановані. Недавно була ситуація, коли привезли автобусом 50 людей, заселили їх в школу, а далі - потрібно організовувати всі наступні кроки і процеси. Я вже понад три тижні волонтерю, мене відпустили з роботи. Це не відпустка, а спеціально для того, щоб я могла допомогти тим українцям, які цього потребують. 

-Чи маєте Ви друзів, родичів, знайомих в Україні? Що вони розповідають про війну росії проти України?

- Всі мої родичі, друзі - у Львові. Там мама, тато, брат. За станом здоров’я тато і брат не можуть воювати, але вони активно допомагають, волонтерять. Мій тато працює в “Будуємо Україну разом”. Вони зараз повністю перенаправили свої зусилля на допомогу організації “Повернись живим”. Також він постійно їздить в Польщу, перевозить різне обладнання, гуманітарну допомогу. Також моя сім’я прихистила у себе людей: і родичів, і не родичів. В порівнянні з моїми знайомими, які в інших містах, у Львові спокійніше. Тому в мене поки що немає ще такого моменту, щоб я постійно переживала за рідних. Чи будуть мої рідні виїжджати закордон? Скоріше за все, ні, оскільки наша бабуся лежача, але будемо дивитись по ситуації.

-Які слова підтримки Ви особисто хотіли б сказати українському народові, військовим, волонтерам, всім, хто зараз захищає нашу країну на передовій та в тилу?

-Як кажуть: “крупинка до крупинки”. Кожна наша дія зараз, незалежно від того, чи ми працюємо і допомагаємо з ранку до ночі, чи декілька годин, насправді важливі. Ми в Стокгольмі шукаємо можливості щодня допомогти і можливості для мобілізації шведського суспільства, щоб вони також допомагали: і коштами, і волонтерськими годинами, і з політичної точки зору. Українська громада дуже активна, ми дякуємо всім українським військовим, згадуємо їх постійно. Це все важливо. В Швеції українська діаспора набагато менша, ніж, наприклад, в Польщі. І ми навіть не думали, що стільки українців приїде. Але ті, хто приїжджають, вони теж всі допомагають. Як тільки вони хоч трохи облаштувалися, вони одягають жовтий жилет (желет волонтера, - прим. ред.) і допомагають. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]