Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.08.2013 15:18

Отримання копії протоколу обшуку

Адвокат, партнер Адвокатського об'єднання "Правовий Альянс"

В новому КПК відсутній обов'язок надати копію протоколу обшуку учасникам слідчої дії. Отже, спробую надати свої рекомендації яким чином його отримати

Відповідно до ст. 234 КПК України обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.
В залежності від статусу особи, яка є володільцем приміщення, де проводиться обшук, адвокат здійснює надання правової допомоги (ст. 59 Конституції України) або ж захист підозрюваного, обвинуваченого (ст. 20 КПК України).

Перед початком виконання ухвали слідчого судді особі, яка володіє житлом чи іншим володінням, а за її відсутності - іншій присутній особі повинна бути пред'явлена ухвала і надана її копія згідно із ч. 3 ст. 236 КПК України.
Будь-який учасник даної слідчої дії має право заявити клопотання про проведення технічної фіксації. Так, згідно з ч. 1 ст. 107 КПК України, рішення про фіксацію процесуальної дії за допомогою технічних засобів під час досудового розслідування, в тому числі під час розгляду питань слідчим суддею, приймає особа, яка проводить відповідну процесуальну дію. За клопотанням учасників процесуальної дії застосування технічних засобів фіксування є обов'язковим. Винятком є заборона здійснювати фіксування слідчої дії технічними засобами з метою нерозголошення відомостей, які містять таємницю, що охороняється законом, чи стосуються інтимного життя особи, про що виноситься (постановляється) вмотивована постанова чи ухвала(п. 11 ч. 3 ст. 42 КПК України).
Після закінчення обшуку, відповідно до ч. 5 ст. 104 КПК України у протоколі підписуються учасники, які брали участь у проведенні даної слідчої дії та перед своїми підписами мають право внести до протоколу свої зауваження та доповнення, заяви. Це ж право також зазначено в ч. 8 ст. 236 КПК України. Вважаю, що перед підписом протоколу є доцільним письмово заявити про видачу копії протоколу обшуку.

Натомість, в чинному КПК України чітко не прописано право учасників обшуку на отримання копії протоколу обшуку, що дає можливість слідчому під час обшуку вилучити будь-що та не надати учасникам процесу будь-якого підтвердження, що дані речі або документи були вилучені.
На мою думку, після закінчення обшуку адвокат або особа, у якої проводиться обшук, має право посилатись на ч. 1 ст. 107 КПК України та п. 11 ч. 3 ст. 42 КПК України та здійснити фотографування протоколу слідчої дії, зробити нотатки з протоколу. Принаймні, це дасть змогу в подальшому оскаржити незаконні дії слідчого та здійснити належний захист клієнта.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]