Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
06.02.2018 13:58

День смерті українського бізнесу

Адвокат. Засновниця та СЕО юридичної компанії Main Business Partner

Тоді, в цей чорний день 1 липня, СМКОР з тестового режиму перейшла в реальний, я б назвала “український”. Бізнес масово, в один день, з вільного і прогресивного перетворився на повністю залежний від прогами, написаної невідомим автором. Система нещадно бло

Спробую вразити, хто не вміє думати - не читайте, це складно.  

3,7 мільярда доларів моральна шкода США дітям, які постраждали від вакцинації (присуджено Generation Rescue).

554 млн. дол. – компенсація племені навахо за використання індійських земель в штаті Юта і Арізона США.

15 млн. фунтів  хлопчику, який постраждав від лікарської помилки під час пологів, Британія.

25 млн. доларів темношкірому чоловікові, якому співробітники ArcelorMittal на авто повісили іграшку мавпи, як дискримінаційну ознаку, США.

Українці, що ви знаєте про відшкодування шкоди?

Країна жителів з абсолютно атрофованим відчуттям власної гідності. Слова “честь, гідність, недоторканність і безпека” звучать як завчена недієва молитва.

В цей час триває можливо наймасштабніший в Україні комплекс судових процесів групи бізнесу проти ДФС. Ми у ньому беремо активну участь.

  Що трапилось?

Після масових перемог правників над фіскалами, я б навіть у страшному сні не змогла уявити собі такого безпорадного стану,  який пережила українська бізнес-адвокатура протягом останніх шести місяців.  

Таке відчуття глибокої ненависті і відрази до державницької системи я мала лише раз, коли в 2013 році, поряд з колегами і чоловіком, представляла інтереси одного з хлопців, арештованих на банковій. Тоді процес смердів імітуванням судочинства.

  Сьогодні відчуваю щось схоже, тільки тут ціна питання в мільйонах гривень, які в дико примітивний спосіб і в один день просто перестали належати бізнесу. І ось як це було.

Раніше, аби відшкодувати ПДВ треба було організувати відкат у певній сумі тій посадовій особі податкової, яка мала відповідні повноваження.

Очевидно, після оголошення курсу на євроінтеграцію, до уряду поступила вимога: зробити процес електронним і доступним. Так народився СМКОР (не розшифровую для економії вашої уваги, можна загуглити).

Супер! Тепер ти в автоматичному режимі можеш організувати всі процеси з ПДВ, з моменту реєстрації накладної має виникати абсолютне право на відшкодування.

Наслідком гарних змін стали страшні для корумпованих чиновників речі: фіскали без відкатів і пуста казна. Дійсно, було б дуже наївно думати, що така форма адекватної співпраці бізнесу і держави проіснує довго. Не тут і не зараз.

Тоді, в цей чорний день 1 липня, СМКОР з тестового режиму перейшла в реальний, я б назвала “український”. Бізнес масово, в один день, з вільного і прогресивного перетворився на повністю залежний від прогами, написаної невідомим автором. Система нещадно блокувала майже все, що до неї потрапляло.

Далі мільйони ПДВ в зоні недосяжності, незадоволені контрагенти, що не отримали податковий кредит, крики в телефонних розмовах, відмови оплати товару, розірвання договорів і тоді - повна втрата ділової репутації. Як останні злочинці, бізнес всіма силами намагався приховати, що його накладні блокують, бо це ставило тавро на кожному - “РИЗИКОВИЙ”.

Важко описати обсяги роботи для бухгалтерів і юристів. Cкарги відправляли КІЛОГРАМАМИ, відкрили нові відділення Укрпошти, документи на львівську площу возили ВАНТАЖІВКАМИ!!!, бухгалтери звільнялися від перенавантаження.

Ми слали, ксерили, сканували і знов слали. Вдень і вночі. Штат моєї компанії прожив літо і осінь в офісі, без дітей, дружин і чоловіків.

Але вибили з колії мене не обсяги роботи. Вперше, за роки моєї практики, фіскали порушили ПРЯМІ НОРМИ ЗАКОНУ, не щось неоднозначне, ні - ПРЯМІ НОРМИ.

Перша – накладні без відповіді на скарги більш як 10 днів розблоковуються автоматично, друга: 2 січня всі накладні з певними критеріями мають бути зареєстровані. Юристу, який 5 років вчив за партою основи верховенства права, а потім десять років працював з ним, як з живим матеріалом, це звучало як ВИРОК: В УКРАЇНІ ЧИНОВНИКИ НЕ ВИКОНУЮТЬ ПРЯМІ ВИМОГИ ЗАКОНУ.

І це не з казки, про біду в Україні і погані закони, ДРУЗІ, - ЦЕ БУЛИ ПРЯМІ НОРМИ.  

Під час зустрічі на найвищому з можливих у ДФС рівні, на яку я була запрошена як учасник Спілки українських підприємців,  задала по темі питання Мирославу Продану, у відповідь він просто мило посміхнувся. На цьому етапі були розвіяні мої останні сподівання на справедливий процес.  

ХТО ЗА ЦЕ ВСЕ ВІДПОВІСТЬ? ХТО ВІДШКОДУЄ МІЛЬЙОНИ упущеної вигоди і прямої матеріальної шкоди?

Одиниці із десятків опитаних мною бізнесменів вірять у компенсаційні процеси в Україні. Знаєте чому? Бо ми не цінуємо ні своє ім’я, ні ділову репутацію. Ми як нещасні сирітки піднімаємось з колін, коли злий вихователь в дитячому будинку відшмагав нас батогом до крові, і дякуємо йому за те, що він не вбив нас цього разу.

Гидке видовище. Задумайтесь над цим, бажано перед тим, як злий дядько таки надумає вас знищити повністю.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]