Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
30.12.2015 17:56

Закон vs бізнес

Адвокат. Засновниця та СЕО юридичної компанії Main Business Partner

“Вкрай важко керувати невинними людьми. Єдина влада, якою володіє керівництво держави — сила, здатна зламати злочинний елемент. А якщо злочинців не достатньо, значить потрібно їх створювати. Для цього приймається така кількість законів, що людині нем

  Вкрай важко керувати невинними людьми.

Єдина влада, якою володіє керівництво держави —

сила, здатна зламати злочинний елемент. 

А якщо злочинців не достатньо, значить потрібно їх створювати.

 Для цього приймається така кількість законів,

 що людині неможливо існувати, не порушуючи їх

Айн Ренд. Уривок з книги “Атлант розрправив плечі”

ЗАКОН VS БІЗНЕС В УКРАЇНІ. ХТО КОГО?

            Останні півроку більшість моїх розмов з бізнесменами зводиться до того, як можна захистити їх бізнес від держави. Ми опинились в парадоксальній ситуації, коли творець (народ) змушений захищатись від свого творіння (системи управління). Питання вже ніби і заїжджене і ніхто під сумнів не ставить, що бізнес в опозиції до держави, але про це не  говорять, бо розмова явно піде в розріз закону, а це зайве. Саме тому, малий і середній бізнес спокійно тримається в тіні, йому комфортно в паралельному світі, хоч і доводиться час від часу залагоджувати якісь бюрократичні питання, з кимось судитись чи заповнювати папірці.

            Можна було б і мені про це мовчати, але не все просто. На моральному грунті в громадян виникає такий собі внутрішній конфлікт: людина стає вразливою і має перед системою слабке місце – вона для держави завжди порушник, в кращому випадку, або злочинець в гіршому.

            Тому висновок – паралельна реальність повинна моментами перетинатися із роздутою державною для збереження громадського спокою і ключових елементів функціонування державного апарату, це перше. І друге, український бізнесмен повинен позбутися відчуття провини за те, що порушує закон, який не порушити не можливо.           

            В ЧОМУ ВСЯ СУТЬ ЦІЄЇ ПРАВОВОЇ ФІЛОСОФІЇ?

            Гляньмо історію. Коли виникає розмова про право? Тоді коли чийсь інтерес порушено і треба була істотна підстава для його захисту. За ідеальних обставин (коли всі добрі), право мало б бути чимось абсолютно природнім (як вживання їжі, до прикладу) і таким, що не потребує фіксації на папері чи погодження вождем, імператором, або верховною радою. Тим не менше, наш світ неідеальний і регуляторні механізми однозначно потрібні.

            Водночас, що теж природньо, людство практикує жити під керівництвом еліт, тобто людей, які у відповідний час зголосилися взяти на себе важелі керування масами. Це теж природньо, як і те, що першочергово еліти задовольняють свій приватний інтерес, а не інтерес керованих ними мас. А для задоволення власного інтересу, а це перш за все потреба максимально довго залишитись в колі еліти, треба був особливий інструмент, яким став закон, що дозволив створити у населення відчуття провини за свою недосконалість. Закон мав призначення стати таким, аби громадяни відчули себе порушниками вже в момент його створення (як от нова редакція Податкового кодексу J ).

            Це все абсолютно лягає в рамки природніх відносин, одночасно потребує унікального його розуміння тими людьми, які не є правлячою елітою, але є рушійною силою розвитку суспільства і людської еволюції. Хто це? Підприємці, ноухауери  (творці новітніх технологій) і, найголовніше, молоді люди, які на генному рівні мають закладену потребу до руху вперед.

            Отож їм і присвячуємо цю розмову.

            Перше питання яке ви повинні задати собі при оцінці того чи іншого закону таке: чи створений цей закон для задоволення моїх потреб, як учасника суспільних відносин, для сприяння мого розвитку чи розвитку моєї сім’ї, для захисту мого бізнесу, чи може цей закон спрямований на те, щоб ще більше обмежити мене?

            Все елементарно, просто задайте собі це питання і аналізуйте без зовнішніх чинників, без телебачення, соцмереж і радіо. Тільки ви і закон.

         Для того, щоб ваш бізнес і державний апарат існували в ідеальній гармонії досить дотримуватись ТРЬОХ ПРАВИЛ:

1.             Бутьте переконані в тому, що ви і ваш бізнес є соціально корисними. Тобто, ваша діяльність повинна вносити покращення у існування суспільства, в якому ви її здійснюєте. На приклад, роздрібна торгівля повинна постійно еволюціонувати, робити покупки для кінцевого споживача зручними і приємними, надані спеціалістами послуги повинні бути постійно на етапі удосконалення, виготовлений матеріал має бути потрібним реальному сектору економіки, а це все разом повинне мати одну єдину ціль – РОЗВИТОК У НАПРЯМКУ ПОКРАЩЕННЯ. Цей постійний процес і ваша участь у ньому абсолютно зведе нанівець відчуття провини за недозаповнений папірець чи оптимізований податок, якби страшно і відверто це не звучало.

2.             Пам ятайте про ідеологічну основу українського права: особа має право робити ВСЕ, що не заборонено законом, а представник держаної влади ТІЛЬКИ те, що законом прямо передбачено. Візьміть собі нарешті це на озброєння і користуйтесь неврегульованістю багатьох сфер відносин.

3.             І останнє. Вивчіть правові основи конкретно вашого бізнесу. Нехай ви не юрист, але знання основ і правил гри  вбереже вас у потрібний момент, де поруч може не виявитись адвоката. 

Ці речі однозначно не стануть панацеєю для українського бізнесу. Тим не менше, дадуть основи розуміння ситуації і зможуть підготувати до труднощів молодого спеціаліста вже на початку реалізації його геніальних ідей, а це, в свою чергу, дасть нам можливість продовжити свій рух в напрямку розвитку.

Успіхів Вам!


Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]