Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
30.08.2012 22:08

Ступка. Жив, живе, та буде жити…

Антиквар, галерея "АтрибутЪ"

На цьому тижні відбулося декілька подій пов’язаних з видатним українським актором Богданом Ступкою. 27 серпня святкували сімдесят першу річницю дня його народження. 29 серпня в честь цієї події у галереї «АтрибутЪ» відкрилася виставка графічних та жи

На цьому тижні відбулося декілька подій пов’язаних  з видатним українським актором Богданом Ступкою. 27 серпня святкували сімдесят першу  річницю  дня його народження. 29 серпня   в честь цієї події у галереї «АтрибутЪ» відкрилася  виставка графічних та живописних робіт народного художника України Сергія Якутовича  «Ступка. Жив, живе, та буде жити».  А 30 серпня відбулися сорокивини його світлої памяті.  З Росії, Польщі, Грузії та інших країн,відзначити ці події та вшанувати пам'ять великого митця, приїхали декілька десятків  акторів режисерів та інших діячів культури . На  відкритті виставки Богдана Ступки  до них приєднався і перший Президент України Леонід Кравчук. Окрім картин,  на час роботи виставки, родина актора та театр ім.І.Франка передали  для експонування:  гримерний столик, капелюхи, костюми, фотографії, та багато інших театральних та кіношнихатрибутів, що належали корифею українського  театру та кіно. Завдяки цьому, на виставці, майже повністю відтворилася атмосфера його присутності.

Творчі шляхи художника Сергія Якутовича  та актора Богдана Ступки вперше перетнулися у фільмі «Молитва за гетьмана Мазепу». Після цього були кінопостановка «Тарас Бульба» та інші творчі проекти. 

 На виставці  представлені декілька десятків  картин С. Якутовича, на яких він зобразивзнакові ролі  Богдана Ступки у театрі та кіно.  Серед  них Іван Мазепа,  «Тев'є-Тевель», Тарас Бульба,   Богдан Хмельницький , городничий з «Ревізору» та багато інших.

В представлених на виставці роботах глядачзможе простежити основні етапи творчого життя видатного актора.  Центральний образ   усіх  творів Сергія Якутовича,  Богдан Ступка.  Кожна з робіт являє собою стислу але дуже змістовну ілюстрацію  кінофільму або вистави де задіяний наш головний герой.  Навколо нього розгортаються історичні події, киплять пристрасті,руйнуються долі, народжується нове життя. І він завжди знаходиться в їх епіцентрі.  Автор в кожній з своїх  робіт дає можливість глядачу пережити разом з головним героєм найбільш драматичні епізоди сюжету.

Сам Богдан Ступка  розповідав, що кожну з своїх акторських ролей проживав  через душу та сердце.   Всього, в театрі, кіно та на телебаченні  він створив понад 250 образів. На його творчій спадщині буде виховуватися ще не одне покоління українців.

«Людина ніби то не літає, а крила має…. » - ці слова можуть бути  епіграфом всього його творчого та особистого життя.

Завжди буду вдячний йому за мудрі поради та щирі слова.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]