Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.03.2018 11:34

Використання біткойна в якості платіжного засобу

Начальник управління ЦЗ ТУ АРМА

БІТКОІН (англ. Bitcoin від «bit» – біт, мінімальна одиниця кількості інформації у двійковій системі числення та «coin» – монета) – розрахункова одиниця валюти в однойменній піринговій (одноранговій) платіжній системі, яка використовує власний однойменний п

БІТКОІН (англ. Bitcoin від «bit» – біт, мінімальна одиниця кількості інформації у двійковій системі числення та «coin» – монета) – розрахункова одиниця валюти в однойменній піринговій (одноранговій) платіжній системі, яка використовує власний однойменний протокол передачі даних. В основі функціонування і захисту Б. лежить зашифрований програмний код, вартість визначається ринковим попитом. Головна особливість платіжної системи Б. – повна децентралізація, за відсутності центрального адміністратора, який може одноосібно управляти системою. Платіжна система Б. існує завдяки комп’ютерній програмі-клієнту, яка одночасно запущена на необмеженій кількості ЕОМ, що з’єднуються між собою в однорангові з’єднання. Державне чи приватне управління системою, в тому числі зміна сумарної кількості одиниць валюти Б. неможлива, оскільки заздалегідь відомі загальний обсяг і час емісії нових одиниць валюти. Загальний обсяг емісії Б. є сумою членів спадної геометричної прогресії та не може перевищити 21 млн. одиниць. На момент написання статті проведено емісію на суму 16 533 388 одиниць. Орієнтовний час завершення емісії 2140 р.

Б. існує у вигляді записів у публічному децентралізованому колективному реєстрі операцій, який побудований за певними правилами і є безперервною послідовністю ланцюжків блоків з інформацією (див. Блокчейн) у відкритому (нешифрованому) вигляді про підтверджені транзакції, із зазначенням адрес відправників та одержувачів, але без інформації про реального власника. Для підтвердження, транзакції повинні бути згруповані в блок, який відповідає криптографічним вимогам і перевірений мережею. Ці правила не дозволяють змінювати попередній блок, оскільки в такому випадку всі наступні блоки виявляться недійсними. Крім того створення нових блоків здійснюється за процедурою, яка аналогічна лотереї, що виключає ймовірність простого послідовного додавання блоків в ланцюг будь-яким користувачем. Таким чином, ніхто не може контролювати ланцюжок блоків або підміняти його частини іншими для відміни своїх транзакцій. Для здійснення транзакції одержувач та відправник використовують електронні гаманці, які містять конфіденційну інформацію, так званий зашифрований ключ, який використовуються для підпису транзакції власником. Цей ключ запобігає зміні транзакції після того, як вона була передана в мережу. Усі транзакції транслюються між користувачами та підтверджуються мережею, протягом короткого часу.

Відповідно до рішення Європейського суду з прав людини у справі Хедквіст проти Швеції від 22.10.2015 р. операції з обміну одиниць валюти Б. на фіатні валюти звільняються від ПДВ. Як зазначається в судовому рішенні, закон про ПДВ поширюється на поставку товарів і надання послуг. Транзакції в платіжній системі Б. були віднесені до платіжних операцій з валютами, монетами і банкнотами, і тому не є об’єктом оподаткування ПДВ. Суд рекомендував всім країнам-членам ЄС виключити валюту Б. та інші криптовалюти з числа активів, що підлягають оподаткуванню ПДВ. Проте, у ЄС спеціальне правове регулювання Б. відсутнє. Європейський центральний банк класифікує валюту Б. як конвертовану децентралізовану віртуальну валюту. У Німеччині валюта Б. класифікується як приватні гроші, за допомогою яких можуть здійснюватися багатосторонні клірингові операції. Однак більшість країн ЄС, зокрема Франція, на даний момент не прийняли офіційного рішення про регулювання і правовий статус валюти Б., зробивши заяви про вивчення ситуації щодо криптовалют та попередивши про високі ризики вкладень коштів у криптовалюти через їх високу волатильність. Центробанк Франції застерігає трейдерів бути обережними, оскільки конвертованість валюти Б. не гарантована, а перспективи захисту власника валюти Б. у разі крадіжки або шахрайства зважаючи на віртуальність активу сумнівна.

У Канаді валюта Б. класифікується як особисте нематеріальне благо. Проте, на Б. поширюється дія законів про боротьбу з відмиванням грошових коштів та фінансування тероризму.

У США з 2013 р. валюта Б. вважається конвертованою децентралізованою віртуальною валютою. Комісія з торгівлі товарними фючерсами (CFTC) у 2015 р. віднесла валюту Б. до товарів. Податкове управління США (IRS) вважає, що валюта Б. є майном з точки зору об’єкта оподаткування.

В Ізраїлі валюта Б. не підпадає під правове визначення як валюта, грошове забезпечення, чи актив який оподатковується. Проте від продажу валюти Б. продавець сплачує податок на дохід. Юридичні особи та фізичні особи з продажу валюти Б. сплачують податок на прибуток та ПДВ.

Китай не забороняє приватним особам зберігати та продавати валюту Б., проте це заборонено фінансовим установам. Народний банк Китаю (PBOC) 05.12.2013 р. заборонив фінансовим установам встановлювати ціни, купувати та продавати валюту Б. або застраховувати продукти, пов’язані із Б.

Японія офіційно визнала валюту Б. як платіжний засіб на рівні з загально прийнятими валютами. Зокрема м. Хіросакі офіційно приймає пожертви у валюті Б. з метою залучення міжнародних туристів та фінансування місцевих проектів.

В Україні валюта Б. не визнана, НБУ наразі вивчає ситуацію та проводить консультації із іншими державними установами з цього приводу. Проте, відповідно до Податкового кодексу України особа зобов’язана декларувати дохід, отриманий на території України і сплачувати відповідні податки. З цієї позиції операції із криптовалютами, зокрема Б., можуть бути визнані об’єктом оподаткування. Проте, враховуючи судову практику Європейського суду з прав людини, що є джерелом права в України, підтверджену низкою судових рішень, зокрема постановою Харківського окружного адміністративного суду від 13.10.2016 р. №820/5120/16 за позовом про скасування індивідуальної податкової консультації, операції з Б. не є об’єктом оподаткування ПДВ. Дохід фізичної особи, отриманий від продажу Б. в Україні оподатковується за стандартною ставкою прибуткового податку, а прибуток юридичних осіб чи фізичних осіб-підприємців оподатковується в залежності від обраної системи оподаткування.

Таким чином валюта Б. може бути використана у якості платіжного засобу при проведенні зовнішньоекономічних операцій.

Літ.: The exchange of traditional currencies for units of the ‘bitcoin’ virtual currency is exempt from VAT; 

Court of Justice of the European Union PRESS RELEASE No 128/15 Luxembourg, 22 October 2015; 

Постанова Харківського окружного адміністративного суду від 13 жовтня 2016 р. № 820/5120/16; 

Crypto Currency Andy Greenberg, Forbes https: //www.forbes.com/forbes/2011/ 0509/ technology-psilocybin-bitcoins-gavin-andresen-crypto-currency.html#; 

Чи законні біткоіни в Україні, Н. Мисник, https:// www. epravda. com.ua/ publications/2017/08/11/627993/ 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]