Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
23.10.2017 17:07

Як ефективно приватизувати держмайно?

Директор Електронного майданчику "SmartTender"

Система онлайн-аукціонів Prozorro.Продажі наближається до своїх перших роковин. Спочатку через неї успішно реалізовувалось майно збанкрутілих банків, а віднедавна майно держпідприємств.

6 вересня 2017 року Кабінет міністрів України ухвалив постанову №803  “Про реалізацію  пілотного проекту щодо організації електронних торгів (аукціонів) з використанням  електронної торгової системи Prozorro.Продажі”. Зміни до Порядку відчуження об'єктів державної власності, затверджені цією постановою, дозволили проводити електронні аукціони та добровільне приєднання до Prozorro.Продажі державним організаціям.

17-17.png


До ухвалення цієї постанови підприємства з державною формою власності не могли відкрито реалізовувати активи. Зараз середня конкуренція на торгах ProZorro.Продажі складає 3,5 учасника на торги. Така кількість учасників свідчить про  високий інтерес бізнесу до виставлених на продаж активів. Завдяки ProZorro.Продажі цей інтерес має можливість перерости у  збільшення надходжень коштів до бюджетів держпідприємств та місцевих рад.


Згідно з результатами аналітики bi.prozorro.sale, державні підприємства уже відкрито реалізували активів  на 50 млн грн. Ця цифра могла бути більшою, проте чиновники не поспішають приєднуватися до прозорої приватизації.

До прикладу візьмемо Київ. За словами депутата Київської міської ради Леоніда Антонєнко, минулого року столиця продала майна на 100 млн грн, а за умови прозорих процедур можна було б отримати в 2 чи 3 рази більше. Він же повідомив, що представники всіх фракцій Київради вже підтримали перехід на Prozorro.Продажі, але адміністрація міста  поки що це рішення не приймає. Таким чином бюджет міста недоотримує кошти.


Проте вже зараз до ProZorro.Продажі вже приєдналося низка державних підприємств, серед них: ДП НАЕК “Енергоатом”, ДП НЕК “Укренерго” та ДП “Селидіввугілля”. Також до участі приєднуються місцеві органи влади. Наприклад, Полтавська обласна рада с тала однією з перших , хто приєднався до проекту.

Пілотний проект ProZorro.Продажі реалізується за підтримки фонду Western NIS Enterprise Fund (WNISEF), як і у випадку з державними закупівлями. При цьому ми йдемо тим самим шляхом, як і з закупівлями: спочатку пілотний проект, залучення учасників на добровільній основі, відпрацювання процедур, а згодом - законодавче затвердження. Незабаром у системі з'являться "голандські" аукціони – аукціони зі зниженням, а не з підвищенням ціни. Це стане ще одним привабливим аспектом швидкого продажу державного майна.


Після успішного проходження пілотного проекту варто очікувати участі кожної третьої державної  організації в торгах, а це велика можливість для бізнесу отримати доступ до непрофільних державних активів і створювати на їх основі новий функціонал, підприємства, ефективне виробництво. Найцікавіше попереду!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]