Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
07.12.2016 16:53

Про що говорять перші аукціони ProZorro.Продажі?

Директор Електронного майданчику "SmartTender"

В системі ProZorro.Продажі відбулися перші аукціони, кількість відкритих лотів зростає - вже є можливість робити перші висновки та прогнозувати розвиток системи.

Система ProZorro.Продажі - це мережа онлайн-майданчиків, створених для проведення аукціонів з продажу майна. Фактично, ця система є аналогом відомої всім ProZorro, але створеним не для електронних закупівель, а для продажів. Першопочатково, проект створювався як альтернативний спосіб реалізації активів збанкрутілих банків: Фонд гарантування вкладів фізичних осіб, до якого за Законом переходять всі активи ліквідованих банків має також відшкодувати вкладникам їх депозити. Для того, аби отримати необхідні для цього кошти, Фонд повинен реалізувати активи ліквідованих банків, і саме тут на допомогу приходить ProZorro.Продажі.

Нова система працює за тими ж принципами, що і “закупівельна” ProZorro: прозорість, відкритість, чесна конкуренція. Метою оригінального ProZorro була максимальна економія на закупівлях, а метою ProZorro.Продажі є якомога вигідніша реалізація активів ФГВФО для максимального прибутку. Далі планується застосування системи у приватизаційних процесах, робота із іншим державним майном.

Нова система орієнтується не лише на продаж майна ФГВФО: в перспективі, ProZorro.Продажі може бути запроваджена на державному рівні для продажу майна державних підприємств і навіть поширена на приватний сектор. Проте, навіть на початковому етапі система починає приносити очікувані результати: наразі, в системі виставлено вже 786 лотів очікуваною вартістю понад 1 мільярд гривень. Близько половини всіх пропозицій (44.9%) становлять права вимоги за кредитними договорами, далі йде офісна та комп’ютерна техніка (38.5%), радіо-, телевізійна і комунікаційна техніка (6.6%) та меблі (4.2%).

Збільшення стартової ціни в проведених аукціонах становить близько 12%, проте система ще розвивається і розростається, то ж не виключено, що вже в найближчому майбутньому цей показник вдасться збільшити. Вже зараз відомо, що НБУ прийняв рішення про продаж заставного майна виключно через нову систему, що сприятиме її розвитку. Команда, що працює над системою постійно прагне вдосконалити її функціонування і працює над автоматизацією процесів, прийняттям нових протоколів торгів для того, аби зробити процес участі в аукціоні максимально простим, зручним та зрозумілим.

Також на днях відбувся аукціон, участь в якому приймали виключно фізичні особи. На аукціоні було виставлено дизельну електростанцію, ціна якої в результаті аукціону зросла на 270%, що свідчить про високий інтерес до лотів нової системи не лише серед підприємств та великих капіталістів, але й серед звичайних фізичних осіб. Оскільки майно ліквідованих банків на сьогодні становить ледве не половину зареєстрованих в системі лотів, великі надії покладаються на те, що все більша й більша кількість фізичних осіб долучатиметься до аукціонів, що дасть їм можливість придбати унікальні товари за ціною, яку встановлюватимуть вони самі, а ФГВФО отримає кошти, необхідні для того, аби повернути вкладникам ліквідованих банків їх збереження.

В цілому, старт системи ProZorro.Продажі можна оцінити як успішний, і перші ж проведені аукціони довели її надійність, прозорість, чесність та ефективність.

Тепер, основна задача полягає у підтримці, вдосконаленні системи та якомога ширшому поширенні її в Україні для забезпечення прозорих та ефективних продажів державного майна, металобрухту, списаного обладнання та непрофільних активів великих державних підприємств таких як УкрЕнерго або УЗ, а також прозорих аукціонів з оренди державного майна, земельних ділянок та нерухомості якими володіє держава.  

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]