Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
01.12.2017 13:45

Відповідальність за податкові правопорушення: штрафи, види

Податкові провопорушення їх види та штрафи. Відповідальність за порушення норм діючого ПКУ.

Ні для кого не секрет, що держава завжди зацікавлена в дотриманні порядку, що забезпечує насамперед інтереси самої держави, зокрема поповнення бюджету всіх значень.

Правове регулювання відповідальності за порушення порядку реалізації податкових відносин відноситься до об'єктів законодавства про податки і збори, і становить інститут податкового права. У світлі цього дотримання податкового законодавства і знання про заходи відповідальності за його порушення стає більш актуальним для платників податків. Платники податків, податкові агенти та/або їх посадових осіб за невиконання своїх обов'язків несуть відповідальність. 

Снимок.PNG



ОСНОВНІ ПОРУШЕННЯ БУХГАЛТЕРА З ЧИСЛА ІСНЮЧИХ ПОДАТКОВИХ ПРАВОПОРУШЕНЬ

1) Стаття 117. Неподання у строки та у випадках, передбачених цим Кодексом, заяв або документів для взяття на облік у відповідному контролюючому органі, реєстрації змін місцезнаходження чи внесення інших змін до своїх облікових даних, неподання виправлених документів для взяття на облік чи внесення змін, подання з помилками чи у неповному обсязі, неподання відомостей стосовно осіб, відповідальних за ведення бухгалтерського обліку та/або складення податкової звітності.

2) Стаття 118 . Неподання банками або іншими фінансовими установами відповідним контролюючим органам в установлений статтею 69 цього Кодексу строк повідомлення про відкриття або закриття рахунків платників податків.

3) Стаття 120. Неподання або несвоєчасне подання податкової звітності або невиконання вимог щодо внесення змін до податкової звітності .Неподання (крім випадків, якщо податкова декларація не подається відповідно до пункту 49.2 статті 49 цього Кодексу) або несвоєчасне подання платником податків або іншими особами, зобов’язаними нараховувати і сплачувати податки та збори, податкових декларацій (розрахунків), а також іншої звітності, обов’язок подання якої до контролюючих органів.

4) Стаття 1201. Порушення платниками податку на додану вартість граничного строку, передбаченого статтею 201 цього Кодексу, для реєстрації податкової накладної та/або розрахунку коригування до такої податкової накладної в Єдиному реєстрі податкових накладних (крім податкової накладної, що не надається отримувачу (покупцю), складеної на постачання товарів/послуг для операцій: які звільнені від оподаткування або які оподатковуються за нульовою ставкою) тягне за собою накладення на платника податку на додану вартість, на якого відповідно до вимог статей 192 та 201 цього Кодексу покладено обов’язок щодо такої реєстрації.

5) Стаття 1202. Порушення платниками акцизного податку граничних термінів реєстрації акцизних накладних/розрахунків коригування до акцизних накладних в Єдиному реєстрі акцизних накладних.

6) Стаття 121. Незабезпечення платником податків зберігання первинних документів, облікових та інших регістрів, бухгалтерської та статистичної звітності, інших документів з питань обчислення і сплати податків та зборів протягом установлених статтею 44 цього Кодексу строків їх зберігання та/або ненадання платником податків контролюючим органам оригіналів документів (крім документів, отриманих з Єдиного реєстру податкових накладних) чи їх копій при здійсненні податкового контролю.

7) Стаття 126. У разі якщо платник податків не сплачує узгоджену суму грошового зобов’язання (крім випадків, передбачених пунктом 126.2 цієї статті) протягом строків, визначених цим Кодексом, такий платник податків притягується до відповідальності у вигляді штрафу.

8) Стаття 127. Ненарахування, неутримання та/або несплата (неперерахування) податків платником податків, у тому числі податковим агентом, до або під час виплати доходу на користь іншого платника податків.

Податкова відповідальність базується на цілісній системі принципів, які включають загальносоціальні принципи, властиві всім видам відповідальності, загальні принципи фінансового права, принципи податкового права і власне принципи податкової відповідальності як правового інституту.

Безпосередній вплив на вихідні початку податкової відповідальності надають загальноправові принципи юридичної відповідальності, до числа яких відносяться: справедливість, законність, невідворотність, індивідуалізація покарання, відповідальність за провину. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]