Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.10.2016 16:55

Тендери. Про Колегію

Ексзаступниця Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства

АМКУ

Отримуючи звернення щодо перегляду рішень Колегії в Антимонопольному комітеті України, а також, звернення до членів Колегії з питаннями, що відносяться до компетенції Антимонопольного комітету чи навпаки, я вирішила написати цей блог про те, що ж собою являє постійно діюча адміністративна колегія Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель (далі - Колегія).

Я постійно провожу роз’яснювальну роботу про те, як проводити оскарження результатів тендерів, що є добровільною дією, оскільки закон не передбачає такого обов’язку, але, по-перше, я розумію і бачу потребу в такій роботі, по-друге, ніхто краще за членів постійно діючої адміністративної колегії з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель, не розповість.

Що ж являє собою Колегія?

Отже, маємо тендери всієї Країни та місця, де вони можуть оскаржуватись:

1) Постійно діюча адміністративна колегія Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель (далі для зручності сприйняття - Колегія). Строк розгляду скарги – 15 робочих днів з дати початку розгляду скарги.

Строки оскарження дуже короткі та чітко визначені Законом.

2) Суд. Строки – звичайні для розгляду позовів (в декілька разів більші, ніж передбачено для розгляду скарг Колегією, виключень для прискореного розгляду немає, тобто, в загальному порядку).

На сьогоднішній день діють три закони, які встановлюють засади здійснення закупівель:

1) Закон України «Про здійснення державних закупівель», норми якого розповсюджуються на всі процедури, які були оголошені до 1 серпня 2016 року та які мають бути завершені у відповідності саме до цього Закону;

2) Закон України «Про публічні закупівлі», обов’язковість якого для замовників (тих, хто підпадає під критерії до Замовників, що визначені в законі) починається з 01 серпня 2016 року;

3) Закон України «Про особливості здійснення закупівель товарів, робіт і послуг для гарантованого забезпечення потреб оборони», який набув чинності 04 червня 2016 року.

Порядок створення Колегії (органу оскарження).

Перше, п. 14. Статті 1 Закону України «Про публічні закупівлі» визначає органом оскарження Антимонопольний комітет України.

Друге, П. 3 статті 8 Закону України «Про публічні закупівлі» визначає:

«Антимонопольний комітет України як орган оскарження з метою неупередженого та ефективного захисту прав та законних інтересів осіб, пов’язаних з участю у процедурах закупівлі, утворює постійно діючу адміністративну колегію (колегії) з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель. Рішення постійно діючої адміністративної колегії (колегій) приймаються від імені Антимонопольного комітету України».

Тепер цікаве та важливе про створення Колегії:

Пп.2 п. 3 статті 8 Закону Постійно діюча адміністративна колегія (колегії) Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель діє у складі трьох державних уповноважених Антимонопольного комітету України. Голова постійно діючої адміністративної колегії Антимонопольного комітету України повинен мати вищу освіту.

При цьому, стаття 12-1. Закону України «Про Антимонопольний комітет України» визначаєПорядок утворення і діяльності колегіальних органів Антимонопольного комітету України, а саме:«Постійно діючі адміністративні колегії Антимонопольного комітету України утворюються Антимонопольним комітетом України з числа державних уповноважених Антимонопольного комітету України у складі трьох осіб. Постійно діючу адміністративну колегію очолює перший заступник або заступник Голови Антимонопольного комітету України».

Тобто, що ми маємо, якщо підсумувати та відійти від прекрасного, чіткого та лаконічного юридичного тексту:

АМКУ створює Колегію. Колегія складається з трьох державних уповноважених, з яких головуючим, тобто, тим, хто очолює Колегію, має бути державний уповноважений-заступник голови Комітету. Члени Колегії мають рівний по вазі голос. Колегія керується в роботі трьома законами, про які я зазначили вище. Рішення Колегії можуть бути оскаржені до суду.

Тобто, потрібно дуже чітко розмежовувати повноваження Антимонопольного комітету України, як державного органу зі спеціальним статусом, основним завданням якого є участь у формуванні та реалізації конкурентної політики в частині, яка визначена статтею 3 Закону України «Про Антимонопольний комітет України», та Колегію, як органу оскарження процедури закупівель, яка створюється Антимонопольним комітетом України, але є незалежно існуючим органом. Рішення Колегії не можуть бути оскаржені в Антимонопольному комітеті України, так само, як Антимонопольний комітет України не може визначити яке рішення має приймати Колегія по будь-якій скарзі.

Це, на мій погляд, потрібно знати задля того, щоб не плутати Колегію з Антимонопольним комітетом України, про діяльність якого я також буду писати у своїх блогах.

До зустрічі. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]