Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.03.2015 13:15

Новий порядок надання субсидій може спростити життя багатьом киянам

Ексдепутат Київради від фракції "УДАР-Солідарність"

Згідно зі статистикою, субсидіями зараз користуються лише близько 1,1 млн сімей в Україні. Хоча за розрахунками експертів, в країні налічується 2,5-3 млн малозабезпечених родин. Тобто планується, що в майбутньому ледве не третина населення країни користува

Центральна влада поліпшила процедуру надання субсидій. Вже у цьому році заплановано, що до травня її користувачами стане більше українців ніж звичайно.

У бюджеті країни для таких потреб виділено 24,4 млрд грн., що майже вдвічі більше ніж зазвичай. Ці кошти компенсуватимуть підвищення цін і тарифів. Задля того, щоб система працювала без збоїв, в час підняття тарифів і низької платоспроможності населення, необхідно докорінно змінити систему надання субсидій. Так і сталося: її максимально відкрили, спростили, а головне надали більшій кількості людей нею скористатися задля зниження градусу напруги в суспільстві.

Згідно зі статистикою, субсидіями зараз користуються лише близько 1,1 млн сімей в Україні. Хоча за розрахунками експертів, в країні налічується 2,5-3 млн малозабезпечених родин. Тобто планується, що в майбутньому ледве не третина населення країни користуватиметься допомогою від держави.

На даний момент, якщо за точку відліку взяти столицю України, то приблизна загальна вартість комунальних послуг, без урахування витрат на опалення складає близько 600-700 грн. на 3-х кімнатну квартиру на околиці Києва, площею 65-70 квадратних метрів. Тут не зайвим буде нагадати, що лише третина усіх київських багатоквартирних будинків оснащена лічильниками, тобто будинковими системами обліку тепла. При тому, реально розрахунки ведуться тільки з половиною з них. А для іншої половини "Київенерго" вигадує різні способи, як не ставити лічильник на облік: він старий, не повірений, або щось інше. Компанія, яка хоче продавати тепло на ринку муніципалітету, повинна протягом 2015 оснастити 100% системами обліку в наших будинках. Обговорювати, як це зробити - це питання фахівців, а не рядових киян!

Отже тепер, згідно з новим Порядком, затвердженим Кабінетом міністрів України, бажаючі отримати субсидію мають подати два документи - заяву та декларацію (без довідки про доходи). Вимагати інші документи від людей забороняється. Раніше система була ускладнена тим, вимагали величезний пакет документів. Для отримання субсидії основними документами були: заява на призначення житлової субсидії, декларація про доходи, довідка про всі доходи (зарплата, пенсія, допомога, аліменти тощо) кожного, прописаного в житлі, спеціальна довідка ф-3 для призначення житлової субсидії, а також інші документи, що підтверджували майнове становище.  Також це могли бути документи про право власності на автомобіль, довідки про дохід членів родини, не прописаних у квартирі, але які перебувають у родинних відносинах з особою, на яку оформлюється субсидія. Субсидія, як правило, не призначалася за наявності боргу з квартплати на момент оформлення субсидії. Більш того, Положення про призначення субсидій в деяких випадках передбачало навіть попереднє відвідування квартири соцінспекторами.

Тепер критерій для отримання права на субсидію буде лише один - дохід сім'ї. Органи соцзахисту перевіряють достовірність даних вже після призначення субсидії, отримуючи необхідну інформацію від Державної фіскальної служби та Пенсійного фонду, а також від організацій, які надають комунальні послуги. Якщо декларант помилився (невеликі розбіжності), то соцпрацівники його поправлять, а якщо він збрехав, то в наступний місяць повинен буде відшкодувати подвійний розмір субсидії.

У разі зміни обставин (зміна кількості проживаючих у квартирі, зміни переліку комунальних послуг, покупка дорогих товарів або послуг) громадянин зобов'язаний протягом місяця повідомити про це органи соцзахисту.

Бланки заяви та декларації для отримання субсидії повинні виготовити і доставити в квітні і жовтні власникам квартир і будинків підприємства, що постачають газ, електрику та опалення (у столиці це "Київгаз" та "Київенерго").

Субсидії призначаються відразу на 12 місяців, а не на опалювальний сезон. Після закінчення цього терміну не потрібно знову подавати документи для отримання субсидії - діє автоматичний принцип надання субсидії на новий період (якщо не змінилася ситуація з доходами і майном). Подавати документи слід до Управління праці та соцзахисту населення за місцем реєстрації. Заяву та декларацію можна надіслати поштою.

За субсидією повинен звернутися член сім'ї, на якого відкрито особовий рахунок на оплату житлово-комунальних послуг. Також уряд дозволив звертатися за субсидією громадянам, котрі орендують житло і оплачують за комунальні послуги. Для цього вони повинні показати письмовий договір оренди житла.

Звертатися за субсидіями можуть ті сім'ї, у яких витрати на оплату ЖКП, виходячи з соціальних норм, перевищують розмір фактичного платежу. Для довідки: соціальна норма житла - 13,65 кв. м на одну людину + 35,22 кв. м на сім'ю. Соціальні норми на сім'ю з двох осіб: 62,52 кв. м житла, 130 кВт / год на місяць і 1,6 куб. м гарячої води на одну людину.

Дозволяється звертатися за субсидією:

  • Власникам двох квартир, двох автомобілів;
  • Тим, хто здає в оренду житло;
  • Тим, хто робить покупки на суму до 50 тис. грн;
  • Членам сімей, де є безробітний (працездатний, що не перебуває на обліку на біржі праці, і не навчається).

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]