Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.05.2016 16:26

Реформи юстиції – шокова терапія для хабарників

Екскерівник Головного територіального управління юстиції у м.Києві

Хотілося б максимально проінформувати киян про деякі зміни у законодавстві у сфері юстиції, задля економії та раціонального застосовування власного часу.

      Кияни мають шалений та стрімкий ритм життя. Європейська столиця задає подеколи жорсткий та навіть суворий темп. Ми маємо виділяти час на роботу, навчання, сім’ю, саморозвиток, відпочинок та вирішення особистих питань. При цьому необхідно слідкувати за політичними новинами, намагатися бути у центрі світових подій та відстежувати зміни у Законодавстві України. Для чого така багатовекторність, спитаєте ви? Насправді, якщо приділити увагу вивченню законів та їх змінам, то можна неабияк зекономити свій час. Зокрема, уникнути черг при вирішенні проблем при оформленні різноманітних документів, чи, наприклад, при реєстрації бізнесу. Така, на перший погляд, далека для більшості громадян сфера юстиції, насправді відіграє неабияку роль у життя кожного українця!

Тому хотілося б максимально проінформувати киян про деякі зміни у законодавстві у сфері юстиції, задля економії та раціонального застосовування власного часу.

Децентралізація в дії

Із набранням чинності нової редакції Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» з 01.05.2016 р. органи, утворені Міністерством юстиції України, більше не надають послуги, які надавались раніше. Тобто відтепер за державною реєстрацією прав заявники можуть звертатися до виконавчих органів сільських, селищних та міських рад, Київської, Севастопольської міської, районних, районних у містах Києві та Севастополі державних адміністрацій та акредитованих суб’єктів, нотаріусів.

Для зручності громадян, законодавець дає значно більше можливостей вибору заявникам. Перевагою стало те, що державна реєстрація права власності та інших речових прав проводиться незалежно від місцезнаходження нерухомого майна в межах Автономної Республіки Крим, області, міст Києва та Севастополя, крім державної реєстрації права власності та інших речових прав, що проводиться нотаріусами незалежно від місцезнаходження нерухомого майна.

Суб’єктами розгляду скарг утворюються постійно діючі комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації, положення та склад яких затверджуються Мін’юстом або відповідним територіальним органом.

Це передбачає можливість «досудового врегулювання» ситуації та працює, як додатковий механізм захисту прав заявників. Особа, яка вважає, що її права порушено, може подати скаргу на рішення, дії або бездіяльність державного реєстратора, суб’єкта державної реєстрації прав до Міністерства юстиції України, його територіальних органів. У разі, якщо результат розгляду скарги вищезазначеними органами не задовольняє скаржника, він може звернутися до суду. Така новація законодавця дає більше можливостей захисту прав особи порівняно із лише судовим захистом.

Позитивним для суспільства кроком є запровадження Міністерством юстиції України з квітня 2015 року системи надання електронних он-лайн сервісів, зокрема у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень. Будь-яка фізична чи юридична особа може отримати інформацію з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно за об’єктом нерухомого майна через офіційний веб-сайт Міністерства юстиції України, а з 06.10.2015 р. таку інформацію можна отримати по суб’єкту права. При цьому інформація, отримана як в електронній так і в паперовій формі, має однакову юридичну силу.

Реєструй бізнес за 24 години

Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» (у новій редакції) дає змогу значно прискорити процес реєстрації бізнесу та знижує корупційний ризик.

З квітня 2015 року Міністерством юстиції України запроваджено онлайн-сервіс отримання відомостей з Єдиного державного реєстру (ЄДР) юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, за допомогою якого можна отримати інформацію у вигляді виписки щодо юридичної особи, витягу та довідки щодо юридичної особи або фізичної особи-підприємця. Ще одним кроком на шляху з полегшення ведення бізнесу, стало скасування плати за реєстрацію бізнесу. Спрощує процес реєстрації прийняття наказів про електронний он-лайн обмін інформацією між відомствами. Тепер громадяни можуть зареєструвати свій бізнес протягом 24 годин шляхом прискорення обміну інформації між ЄДР та інформаційними системами залучених органів.

Давайте тримати руку ну пульсі юстиції! Адже, на мою думку, дуже важливо мати хоча б базові знання щодо сфери юстиції і максимально використовувати закони собі на користь, а не ставати їх жертвою.  

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]