Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.12.2017 15:41

Зміни до процедури реєстрації податкових накладних

Керуючий партнер Trustme Law Firm, голова комітету UNBA NextGen, заступник голови комітету з інтелектуальної власності НААУ

07 грудня 2017 року ВРУ ухвалила законопроект №6776-д «Про внесення змін до ПК України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році». Загальний напрям прийнятих норм – стимулювання бізнесу і економіки в цілому, покращання інвестиційн

07 грудня 2017 року ВРУ ухвалила законопроект №6776-д «Про внесення змін до ПК України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році».

Загальний напрям прийнятих норм – стимулювання бізнесу і економіки в цілому, покращання інвестиційної привабливості суб’єктів підприємництва та держави, лібералізація умов ведення бізнесу.

Важливо, що даним законопроектом змінено процедуру зупинення ПН/РК.

Встановлено, що реєстрація ПН/РК в ЄРПН може бути зупинена у порядку, та на підставах, визначеному КМУ. З 01.01.2018 року до прийняття відповідного рішення Уряду зупинення реєстрації податкових накладних/розрахунків не провадиться.

Так, було виключено п. 74.2 ПКУ, згідно з яким в ЄРПН забезпечувалося проведення постійного автоматизованого моніторингу відповідності ПН/РК критеріям оцінки ступеня ризиків, достатніх для зупинення реєстрації таких податкових накладних/розрахунків коригування в ЄРПН.

Відповідно до цієї статті критерії оцінки ступеня ризиків, достатніх для зупинення реєстрації ПН, розроблялися Мінфіном, тепер розробка критеріїв передається Кабінету Міністрів України.

З огляду на це, Кабміну доручено: протягом 2-х місяців з дня набрання чинності цим Законом – визначити порядок зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН відповідно до пункту 201.16 ПКУ; протягом 3-х місяців дня набрання чинності – прийняти нормативно-правові акти, необхідні для його реалізації.

Окрім цього, було доповнено ПКУ новою ст. 571, згідно з якою ПН/РК, реєстрацію яких у ЄРПН зупинено відповідно до пункту 201.16 ПКУ, реєструються 02.01.2018 року, окрім:

•ПН/РК, за якими станом на 01.12.2017 р. не подані пояснення і документи;

•ПН/РК, за якими прийнято рішення про відмову в реєстрації і станом на 01.12.2017 р. не розпочато процедуру оскарження в адміністративному або судовому порядку.

ПН/РК, реєстрацію яких зупинено з 01.12.2017 р. до набрання чинності цим Законом та за якими платником податку подані пояснення і копії документів, реєструються в порядку, що діяв до набрання чинності цим Законом.

Якщо протягом 5 робочих днів не прийнято та/або не надіслано платнику податку рішення про реєстрацію або відмову у реєстрації ПН/РК, реєстрація таких накладних здійснюється на наступний робочий день за днем закінчення терміну розгляду пояснень і документів платника податку.

Окрім вищенаведеного, законопроект №6776-Д безпосередньо пов’язаний з ресурсним забезпеченням надходжень до бюджетів. Зокрема, передбачено:

Індексацію ставок податків, встановлених в абсолютних значеннях, а саме:

• збільшення ставок екологічного податку з урахуванням індексу споживчих цін на 11,2%;

• збільшення ставок рентної плати за користування надрами в цілях, не пов'язаних з видобуванням корисних копалин, рентної плати за спеціальне використання води та рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів з урахуванням індексу цін виробників промислової продукції збільшені на 16,8%;

Нормами законопроекту встановлено графік збільшення специфічних ставок акцизного податку на тютюнові вироби і мінімального акцизного податкового зобов’язання зі сплати акцизного податку з тютюнових виробів у 2018 році та у подальшому до 2025 року на 20% щорічно до досягнення мінімального стандарту ЄС (90 євро за 1000 штук).

Було змінено критерії належності платника податків до категорії великих платників податків. Збільшено:

• показник сплати платежів до державного бюджету за платежами, які контролюються ДФС, з 20 млн грн до еквіваленту 1 млн євро, в яких сума податків, зборів, платежів, крім митних платежів, перевищує еквівалент 500 тис. євро;

• критерій обсягу доходу від усіх видів діяльності за останні чотири послідовні податкові (звітні) квартали з 1 млрд грн. до еквіваленту 50 млн євро.

Окрім вищезазначеного, законопроект містить і інші норми, направлені на запровадження мети його прийняття.

Звертаємо Вашу увагу, що остаточний текст закону поки що не оприлюднений, зазначена вище інформація ґрунтується на тексті офіційного законопроекту, тому текст закону може частково відрізнятися. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]