Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
07.04.2016 14:20

Доменні спори: або коли Ваш сайт може перестати бути таким

Керуючий партнер Trustme Law Firm, голова комітету UNBA NextGen, заступник голови комітету з інтелектуальної власності НААУ

Рекламування або продаж товару та послуг за допомогою Інтернету – звичайна справа, не має значення це власний сайт, соціальна мережа або інші джерела. У багатьох галузях це є найголовнішим інструментом у роботі. Компанії витрачають багато коштів на просува

Рекламування або продаж товару та послуг за допомогою Інтернету – звичайна справа, не має значення це власний сайт, соціальна мережа або інші джерела. У багатьох галузях це є найголовнішим інструментом у роботі. Компанії витрачають багато коштів на просування бренду, товару та послуг в мережі Інтернет та розвиток власного сайту.

Не рідкі випадки порушення прав власників торговельних марок, комерційних найменувань третіми особами, як навмисно, наприклад всесвітньо відомих брендів, так і випадково, наприклад, не знаючі, що таке позначення вже зареєстровано третіми особами, як торговельна марка. Одним із найчастіших порушень – є використання доменного імені із аналогічною або дуже схожою назвою вже відомого бренда (зареєстрованої торговельної марки) або комерційного позначення.

Згідно ст. 492 ЦКУ, торговельною маркою може бути будь-яке позначення чи комбінація позначень, що придатні для вирізнення товарів (послуг), що виробляються (надаються) однією особою, від товарів (послуг), що виробляються (надаються) іншими особами. Такими позначеннями можуть бути, зокрема, слова, літери, цифри, зображувальні елементи, комбінації кольорів.

Власник торговельної марки, згідно статті 495 ЦК України, отримує майнові права інтелектуальної власності на торговельну марку, зокрема, має право використовувати її, дозволяти як використовувати її іншим особам, так і перешкоджати її неправомірному використанню тощо. Також, власник зареєстрованої торговельної марки має право отримати доменне ім’я в зоні «UA».

Згідно ст. 489 ЦКУ, правова охорона надається комерційному найменуванню , якщо воно дає можливість вирізнити одну особу з-поміж інших та не вводить в оману споживачів щодо справжньої її діяльності. Право інтелектуальної власності на комерційне найменування є чинним з моменту першого використання цього найменування та охороняється без обов'язкового подання заявки на нього чи його реєстрації і незалежно від того, є чи не є комерційне найменування частиною торговельної марки.

Майнові права на комерційне найменування згідно ст. 490 ЦКУ, надають право на використання; право перешкоджати іншим особам неправомірно використовувати комерційне найменування, в тому числі забороняти таке використання.

Доменним ім’ям , згідно ЗУ «Про охорону прав на знаки для товарів і послуг» є ім'я, що використовується для адресації комп'ютерів і ресурсів в Інтернеті.

При розгляді судових справ, що стосуються доменних імен, аналізується чи має користувач достатні підстави використання доменну, зокрема чи зареєстрована торгівельна марка та/або є права використання торговельної марки. При встановленні відсутності підстав у використання доменні, суд приймає рішення про делегування доменного імені законному власнику. Так, у справі № 910/1185/15-г було встановлено, що хостинг-провайдер порушив виключне право Амстор (власника ТМ) на використання та заборону використання торговельної марки, надавши можливість використовувати доменне ім'я третій особі. Як наслідок суд заборонив хостинг-провайдеру порушувати права Амстор шляхом незаконного делегування доменного імені та зобов’язав скасувати делегування доменного імені.

За справою № 760/23278/14-ц TIFFANY AND COMPANY (Тіффані енд Компані) за допомогою суду зобов’язало порушників припинити використовувати в мережі Інтернет, зокрема instagram.com, twitter.com, facebook.com, vk.com дизайн товарів, сайту компанії та торговельної марки TIFFANY, а крім того здійснити делегування доменних імен на користь Tiffany & Co., Inc.

У справі 910/3280/15-г власник торговельної марки «Эл.Эн» звернувся до суду з вимогою заборонити відповідачу використовувати доменне ім’я http://www.el-en.com.ua/ . Свої вимоги позивач аргументував наявністю зареєстрованої торговельної марки у 44 класі МКТП та зайняттям відповідною діяльністю з 2008 року. Однак суд відмовив у задоволені у позову у повному обсязі, так як відповідач за рішенням суду отримав права попереднього користування позначенням «Эл.Эн» задовго до реєстрації торговельної марки «Эл.Эн».

З метою недопущення передання реєстратором доменного імені іншим особам чи вчинення будь-яких інших змін, також можна вжити запобіжні заходити про заборону вчиняти дії, пов'язані з переделегуванням доменного імені. Таким чином поступила Компанія Exxon Mobil Corporation (корпорація Екссон Мобіл) у справі 910/20983/15 щодо делегування домену http://mobil.dn.ua/.  Суд задовольнив вимоги компанії, зокрема вжив запобіжні заходи щодо заборони переделегування доменного імені; зобов’язав відповідача припинити порушення прав інтелектуальної власності Mobil Corporation, зокрема використанян знаків / рекламування товарів ТМ «MOBIL», «ESSO», «Mobil 1»; прийняв рішення про пере делегування доменного імені  http://mobil.dn.ua/  до Exxon Mobil Corporation.

Крім порушень прав на торговельні марки, бувають випадки коли порушник використовує комерційне найменування компанії, наприклад реєструє ідентичну торговельну марку та доменне імя. Прикладом захисту своїх прав інтелектуальної власності, зокрема комерційного найменування, є справи 910/1258/15-г та 910/28172/15. За даними справами ВанТуТріп Лтд (One Two Trip Ltd) довело незаконне використання назви компанії ONETWOTRIP при реєстрації торговельної марки та доменного імені . Як наслідок, суд задовольнив вимоги ВанТуТріп Лтд (One Two Trip Ltd) про визнання свідоцтва України на торговельну марку недійсним та достроково анулював реєстрацію доменного імені onetwotrip.ua.

Отже, перед початком створення та просування власного веб-сайту рекомендуємо проаналізувати ринок на предмет порушення прав третіх осіб, зокрема перевірити можливі зареєстровані комерційні найменування у відкритому реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців та отримати торговельну марку, або принаймні провести пошук щодо зареєстрованих торговельних марок та подати відповідну заяву на реєстрацію. Власникам вже зареєстрованих торговельних марок та комерційних найменувань, чиї право порушенні, рекомендуємо звертатися до суду за захист своїх прав і інтересів. Механізм захисту буде залежати від конкретного порушення, але найпоширенішими діями є вжиття запобіжних заходів про заборону переделегування доменного імені та переделегування доменного імені та користь власника або дострокове анулювання реєстрації доменного імені.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]