Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
11.02.2016 14:00

Авторське право: власник ти чи я?

Керуючий партнер Trustme Law Firm, голова комітету UNBA NextGen, заступник голови комітету з інтелектуальної власності НААУ

Виконуючи юридичні аудити діяльності клієнтів, зокрема у сфері IT, дизайну, рекламі тощо, було виявлено, що одним із слабких міст у багатьох українських підприємствах є інтелектуальна власність.

Виконуючи юридичні аудити діяльності клієнтів, зокрема у сфері IT , дизайну, рекламі тощо, було виявлено, що одним із слабких міст у багатьох українських підприємствах є інтелектуальна власність.

По-перше, хотілось би зазначити, що майже кожен вид діяльності на сьогодні пов’язаний із інтелектуальною власністю. Це може бути як безпосередня діяльність, наприклад, зі створення програмного забезпечення, дизайну, так і просто замовлення розробити логотип або сайт для своєї компанії, наявність у штаті дизайнеру тощо.

Якщо із промисловою власністю (торговельна марка, винахід, промисловий зразок тощо) все досить зрозуміло – необхідно зареєструвати об’єкт, отримати відповідний патент або свідоцтво, у якому буде зазначений власник, то з авторським правом інколи виникають питання – кому все ж таки належать права.

До об’єктів авторського права відносяться літературні твори, комп’ютерні програми, фотографії, зображення, промови та інші об’єкти, невичерпний перелік яких наведено у законодавстві.

Авторське право виникає внаслідок факту його створення. Тобто від автора не вимагається обов’язкова реєстрація чи виконання будь-яких інших спеціальних формальностей.

Автору належать немайнові права, а саме визнання авторства, право вимагати збереження цілісності твору та заборона перекручуванню, що може зашкодити честі і репутації автора. Немайнові права не можуть бути відчужені автором іншій особі.

Майнові права на об’єкт – використання твору, надання дозволу на використання та заборона використання, можуть належати автору або бути передані іншій особі, як повністю, так і частково.

Наведемо декілька прикладів розподілу майнових прав:

у разі створення об’єктів авторського права за замовленням, наприклад було найнято «free lance» дизайнера для створення зображення, права на такий об’єкт будуть належати порівну замовнику та розробнику (автору), якщо інше сторони не узгодять у договорі;

аналогічна ситуація із штатними працівниками, що перебувають у трудових відносинах – права на об’єкт, що створений працівником, будуть належати порівну роботодавцю та працівнику (автору), якщо інше сторони не узгодять у договорі.

Зазвичай відповідні договори або умови щодо передачі виключних майнових прав Сторони не узгоджують, після чого виникають ряд непорозумінь, наприклад, як заборонити автору (розробнику) використовувати розроблені об’єкти; як використовувати об’єкт без згоди іншого власника; чи законі договори про передачу прав на такі об’єкті клієнтам; яку винагороду має право отримати автор та інші питання.

За для уникнення подібних спорів та наявності майнових прав на об’єкт у замовника (роботодавця), необхідно укласти письмову угоду про передачу виключних майнових прав на твір. У даній угоді слід зазначити, що усі виключні майнові права на твір переходять до замовника (роботодавця), наприклад з моменту приймання-передачі твору, що може посвідчуватися підписаним сторонами Актом. Рекомендуємо у даному Акті ідентифікувати об’єкт (зазначити зображення, код програми тощо).

Окрему увагу слід звернути на виплату винагороди за створення об’єкту авторського права. При укладанні угод із розробником «free lance», винагородою може бути вартість послуг за угодою.

Однак розрахунок із штатним працівником відповідно до Постанови Пленуму ВСУ № 5 від 04.06.2010, а саме виплата працівникові заробітної плати - не є тотожною виплаті йому авторської винагороди за створений твір у зв'язку з виконанням трудового договору, оскільки заробітна плата - це винагорода за виконану роботу залежно від певних умов, а авторська винагорода - це всі види винагород або компенсацій, що виплачуються авторам за використання їх творів, які охороняються в межах, встановлених авторським правом. Тому із штатними працівниками винагороду слід здійснювати окрема від заробітної плати.

Як наслідок, при замовленні розробки об’єктів авторського права у компаній, рекомендуємо перевірити, щоб відповідні угоди були укладанні у компанії-розробника із її працівниками або залученими особами, тобто усі майнові права на об’єкти авторського права повинні належати компанії-розробнику та передаватися разом із замовленням.

Висновок: у кожній компанії слід розробити стратегію щодо інтелектуальної власності, зокрема при роботі із власними працівниками, так і при замовленні послуг у третіх осіб. При створенні або замовленні об’єктів авторського права слід розуміти кому будуть належати майнові права, а також укласти відповідні письмові угоди із ідентифікацією об’єктів про передачу виключних майнових прав.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]