Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.07.2015 17:43

Законопроект про місцеві вибори: формування виборчих комісій

Законопроект «Про місцеві вибори» (№2831-3), що передбачає проведення виборів депутатів до місцевих рад за відкритими списками, а депутатів сільських і селищних рад – за мажоритарною системою, ухвалений за основу і в цілому в другому читанні.

Законопроект «Про місцеві вибори» (№2831-3), що передбачає проведення виборів депутатів до місцевих рад за відкритими списками, а депутатів сільських і селищних рад – за мажоритарною системою, ухвалений за основу і в цілому в другому читанні. Однією з найважливіших складових виборчого процесу є формування виборчих комісій.

Відповідно до законопроекту систему виборчих комісій, що здійснюють підготовку та проведення місцевих виборів, становлять:

1) Центральна виборча комісія, яка є виборчою комісією вищого рівня для всіх виборчих комісій з усіх місцевих виборів;

2) територіальні виборчі комісії:

виборча комісія Автономної Республіки Крим;

обласні виборчі комісії;

районні виборчі комісії;

міські виборчі комісії;

районні у містах виборчі комісії (у містах з районним поділом);

селищні, сільські виборчі комісії;

3) дільничні виборчі комісії.

Склад територіальних виборчих комісій формується за поданнями зареєстрованих у встановленому законом порядку місцевих організацій партій у кількості не менше 9 і не більше 18 осіб.

Право подання кандидатур до складу територіальних виборчих комісій мають:

1) місцева організація політичної партії;

2) всі зареєстровані в установленому законом порядку у відповідній адміністративно-територіальній одиниці місцеві організації усіх політичних партій, які мають намір висувати кандидатів на відповідних місцевих виборах – по одному кандидату, їх включення до складу комісій відбувається за результатами жеребкування.

Центральна виборча комісія наділена повноваженнями щодо вдосконалення та оприлюднення інформації щодо зареєстрованих кандидатів на місцевих виборах.Також, Центральна виборча комісія формує склад обласних, районних (крім районів в Автономній Республіці Крим), міських (міст обласного значення, міст Києва, Севастополя), районних у містах Києві, Севастополі територіальних виборчих комісій не пізніш як за 51 днів до дня виборів.

Міські територіальні виборчі комісії (у містах з районним поділом, крім міст Києва та Севастополя) формують склад районних у місті територіальних виборчих комісій не пізніш як за 45 днів до дня виборів. Передбачено, що  при утворенні територіальних виборчих округів на виборах обласних рад слід враховувати, що в складі обласної ради кількісне представництво від міста, району не може перевищувати 20 відсотків від загального складу відповідної ради.

Дільнична виборча комісія утворюється відповідною районною, міською (міста обласного, республіканського в Автономній Республіці Крим значення без районного поділу), районною у місті територіальною виборчою комісією не пізніш як за 15 днів до дня виборів у складі голови, заступника голови, секретаря та інших членів комісії за поданнями місцевих організацій політичних партій, про утворення депутатських фракцій яких оголошено на першій черговій сесії Верховної Ради України поточного скликання, місцевих організацій партій, кандидатів у депутати від яких зареєстровано в багатомандатних виборчих округах, поданнями кандидатів у депутати в одномандатних виборчих округах, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови, старости.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]