Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
29.04.2015 17:14

Як будемо захищати іноземного інвестора

Створення в Україні сприятливого інвестиційного клімату - один з пріоритетів для нинішньої влади. Зростання притоку іноземного капіталу стимулюватиме пожвавлення економіки, пришвидшить вихід країни з кризи та зміцнить нашу незалежність.

Створення в Україні сприятливого інвестиційного клімату - один з пріоритетів для нинішньої влади. Зростання притоку іноземного капіталу стимулюватиме пожвавлення економіки, пришвидшить вихід країни з кризи та зміцнить нашу незалежність. Робота над поверненням довіри іноземних інвесторів до України,  перш за все, має бути проведена в напрямку вдосконалення законодавства в сфері інвестиційної діяльності. Нагадаю, чинний закон «Про інвестиційну діяльність» був ухвалений ще у 1991 році і вже давно не відповідає вимогам часу. Для розробки змін до законодавства я ініціюю створення у Верховній Раді Тимчасової спеціальної комісії з питань сприяння діяльності іноземних інвесторів в Україні.

За спостереженнями іноземних та українських експертів основною проблемою для залучення іноземних інвестицій в Україну, окрім нестабільної політичної ситуації, є часті зміни податкового законодавства. Тому в рамках законодавчих змін, які будуть запропоновані для покращення інвестиційного клімату, необхідно забезпечити гарантії незмінності податкового  режиму на 5 років для інвесторів, які вкладають свої кошти в українську економіку. Інвестори, що приходять в нашу країну, повинні мати впевненість в тому, що правила гри не будуть змінюватись мало не щодня, адже гроші люблять не лише тишу але й визначеність та стабільність.

Окрім того, сприятливий інвестиційний клімат неможливий без наявності реального законодавчого захисту прав інвестора. Діюче з аконодавство про інвестиційну діяльність передбачає термін "захист інвестицій" і дає його визначення, але не визначає термін "захист прав інвестора", а це не ідентичні поняття. Необхідно зазначити, що захист прав суб'єктів інвестиційної діяльності - це сукупність встановлених законодавством засобів, метою яких є відновлення порушених прав суб'єктів інвестиційної діяльності і застосування санкцій щодо  порушників охоронюваних законом прав і інтересів. Внесення у чинне законодавство України поняття "захист прав інвесторів" на даний час є необхідним.

 

Ще одним важливим моментом є впровадження дієвого механізму відшкодування збитків, завданих інвестору внаслідок неправомірних дій чиновників. Частина 2 статті 19 Закону України "Про інвестиційну діяльність" встановлює необхідність відшкодування збитків, нанесених інвестору у результаті неправомірних дій посадових осіб, але при цьому не передбачає дисциплінарну відповідальність посадових осіб, що своїми діями чи бездіяльністю або неналежним виконанням обов'язків допустили нанесення збитків інвестору, що спричинило необхідність їх відшкодування. До того ж законодавець не встановив джерела відшкодування збитків, а тому незрозуміло, з яких коштів буде виплачуватися таке відшкодування. Фактично дана правова норма є декларативною, а це неприпустимо за сьогоднішніх умов, коли економіка України так гостро потребує інвестицій.

Законом України "Про режим іноземного інвестування" передбачено, що компенсація, що виплачується іноземному інвестору у разі заподіяння збитків, повинна бути швидкою, адекватною й ефективною. Дана правова норма повинна бути більш чіткою і необхідно передбачити конкретний термін і розміри відшкодування збитків, інакше ця норма також буде носити декларативний характер.

 

У Законі не визначено механізм відшкодування збитків і немає посилання на підзаконний нормативний акт, що визначає даний механізм. Для того, щоб суб'єкт інвестиційної діяльності мав можливість практично реалізувати своє право на відшкодування збитків необхідно чітко визначити: терміни подачі документів про відшкодування збитків; терміни розгляду питання і безпосередньо відшкодування завданих збитків; посадових осіб, які мають право приймати рішення про відшкодування збитків або про відмову у відшкодуванні збитків; причини відмови у відшкодуванні завданих збитків; джерела відшкодування збитків; перелік документів, які повинні бути надані для відшкодування збитків.

 

Одним із засобів захисту прав інвесторів є можливість вирішення спірних питань господарськими судами України, практика яких свідчить про необхідність законодавчо закріпити жорсткі санкції стосовно тих посадових осіб, що не виконують судові рішення або зловживають службовим становищем при розгляді таких справ. Я, як заступник голови комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя, готовий особисто ініціювати розгляд дисциплінарних проваджень щодо суддів, які порушують законодавство при винесенні судових рішень за наявності обґрунтованих заяв іноземних інвесторів. Крім того, практику розгляду таких випадків готовий застосовувати і для законотворчої діяльності, як голова Тимчасової спеціальної комісії з питань сприяння діяльності іноземних інвесторів в Україні.

Також необхідно внести зміни й в деякі законодавчі акти, які регулюють інвестиційні відносини з преференціями для інвесторів. Зокрема доцільно посилити захист прав інвесторів в законі «Про державно-приватне партнерство». В законі «Про стимулювання інвестиційної діяльності у пріоритетних галузях економіки з метою створення нових робочих місць» визначити чіткі критерії, за якими місцеві органи влади обирають пріоритетні проекти за затвердженими секторами економіки і встановити конкретні правила гри в цій сфері. Вважаю, що ухвалення рішення щодо таких проектів повинно здійснюватися публічно і відкрито за участю ЗМІ, що допоможе подолати корупційну складову та зробить зрозумілими для інвестора всі необхідні процедури.

Для повернення довіри іноземних інвесторів до України ми повинні дати їм чіткий сигнал не лише у вигляді прозорих та стабільних податкових норм і привабливих преференцій. Ми перш за все маємо довести, що працювати в Україні не тільки вигідно а й безпечно, і кожен, хто вкладає гроші в нашу економіку, може бути впевненим в тому, що його права й інтереси будуть захищені відповідно до європейських стандартів.

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]