Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.04.2018 09:05

Енеїда: Питання робочої групи

Магістр міжнародного права, адвокат

Мета групи - врегулювання проблемних питань з доступу до правосуддя громадян України, котрі затримані в Республіці Греція по підозрі у вчиненні злочинів.

Енеїда: Питання робочої групи

 

За даними Департаменту консульської служби МЗС України станом на початок березня 2018 року у Греції затримано 148 громадян України, 132 з яких - за звинуваченням у сприянні несанкціонованому переміщенні мігрантів через державний контроль. За місяць цифра тільки збільшилася. Такі цифри для одної країни викликають соціальну напругу і вимагають термінової реакції, у тому числі з боку держави.

У минулому дописі було запропоновано створити міжвідомчу робочу групу з цього питання у складі представників МЗС, Міністерства юстиції, офісу Омбудсмена та інших зацікавлених сторін і фахових спеціалістів. Постараюсь ескізно накидати її мету та першочергові завдання.

Отже - мета. Метою групи може бути врегулювання проблемних питань з доступу до правосуддя громадян України, котрі затримані в Республіці Греція по підозрі у вчиненні злочинів або таких, що вже відбувають покарання.

Першочергові завдання групи:

1) надання правової інформації та допомоги в забезпеченні доступу до правосуддя і реалізації прав громадянина на захист від обвинувачення (Департамент консульської служби, Координаційний центр з безоплатної правової допомоги Міністерства юстиції, офіс Омбудсмена);

2) підготовка правової інформації у формі друкованих матеріалів затриманим, обвинуваченим та засудженим (Департамент консульської служби, Координаційний центр з безоплатної правової допомоги Міністерства юстиції, офіс Омбудсмена) ;

3) підготовка формулярів/бланків заяв громадян про надання безоплатної правової допомоги адвоката в Греції та розповсюдження їх серед затриманих і обвинувачених в Республіці Греція (Департамент консульської служби, Координаційний центр з безоплатної правової допомоги Міністерства юстиції, офіс Омбудсмена);

4) підготовка інформаційних брошур українською мовою щодо прав затриманих та обвинувачених, включаючи але не обмежуючись умовами надання безоплатного захисника в Греції, умови залучення перекладача, термінів попереднього ув’язнення, кількості побачень тощо (Департамент консульської служби, Координаційний центр з безоплатної правової допомоги Міністерства юстиції, офіс Омбудсмена)

5) підготовка та поширення інформаційних матеріалів соціального спрямування з метою профілактики злочинів та зменшення кількості рецидивів – положення кримінальних статей, статистика злочинів та міра покарання, яку застосовують суди Греції (Департамент консульської служби, Координаційний центр з безоплатної правової допомоги Міністерства юстиції, офіс Омбудсмена).

 Перелік завдань є приблизним і вказує лиш на напрямок роботи. Впевнений, що розповсюдження правової інформації у друкованому вигляді серед затриманих осіб сприятиме зменшенню соціальної напруги та буде реальним кроком до забезпечення реалізації права громадян на захист у кримінальних провадженнях.

Нажаль, трохи кульгає політична складова – вже тривалий час в Республіці Греція дипломатичне представництво функціонує без призначеного Посла. Правда, це вже питання виключної компетенції Президента України.

 

Хвилі, що кидаються на берег, розбиваються одна по одній, проте океан зрештою перемагає

Джордж Байрон

 

[email protected]

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]