Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
11.03.2009 17:48

В 2009 році збільшиться обсяг природного газу української добичі, що реалізується незалежними трейдерами

Президент Асоціації "Надрокористувачі України"

Обсяги продажу природного газу української добичі незалежними трейдерами у 2009 році становитиме 1,8 млрд. кубометрів. Поступово збільшується частка незалежних ресурсів, як наслідок – частка незалежних газотрейдерів. Про значне збільшення незалежних ресурс

Обсяги продажу природного газу української добичі незалежними трейдерами у 2009 році становитиме 1,8 млрд. кубометрів. Поступово збільшується частка незалежних ресурсів, як наслідок – частка незалежних газотрейдерів. Про значне збільшення незалежних ресурсів мова не йде, проте можна говорити про поступовий прогрес по створенню ринку незалежних енергоносіїв.

Щороку ми маємо можливість переконатись у величині залежності нашої держави від поставок газу з російської території.  Не зважаючи на те, що забезпечити повною мірою власні потреби у природному газі Україна не може, вона все ж має багаті власні запаси природного газу, які необхідно максимально ефективно використовувати з метою зниження енергозалежності економіки держави від імпортованих ресурсів.

Для ефективного розвитку газодобичі необхідно 4 складові: прийнятні економічні умови, прозорі відношення між державою та інвестором, створення умов конкурентного ліберального ринку та стабільність законодавства. Україна має потенціал для розвитку власної добичі і може при певних умовах наростити обсяги добичі природного газу до рівня 25-30 мільярдів кубометрів. За даними Асоціації, ще близько 2 - 3 млрд. куб. метрів газу українського видобутку, що знаходяться у розпорядженні трейдерів, будуть реалізовані промспоживачам з тих обсягів, які зараз закачані у до підземних сховищ газу. Таким чином, доля незалежних трейдерів в загальному обсягу реалізації українського газу промисловим споживачам становитиме близько 7%.

Незалежні газотрейдери сподіваються також на налагодження співпраці із державним монополістом НАК «Нафтогаз України», який на даний момент не продає природний газ незалежним компаніям, хоча ті готові до співробітництва у цьому напрямку.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]