Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
01.11.2016 14:18

Росія намагається зупинити євроінтеграцію на всьому континенті

Народний депутат України VIII скликання (2014-2019)

На прикладі Чорногорії у черговий раз можна пересвідчитися, що Росія цілеспрямовано продукує конфлікти на території окремих держав задля згортання процесів їх євроінтеграції.

Не зважаючи на те, що вибори до парламенту Чорногорії відбулися ще 16 жовтня 2016 року, події, які сталися під час їхнього проведення, обговорюються до цього часу. Мова йде про затримання учасників підривної групи, створеної задля захоплення низки державних установ. Не дивлячись на те, що злочинці виявилися сербськими громадянами, по мірі розвитку слідства чорногорські правоохоронні органи та високопосадовці схиляються до версії з «рукою Кремля».

            Справа в тому, що від початку своєї незалежності Чорногорія тримає курс на тісну співпрацю із західними партнерами. 19 травня 2016 року було підписано угоду про вступ держави до НАТО. Відповідно, саме з цього часу спостерігалося поступове нарощення дискредитаційних повідомлень щодо Чорногорії в російських ЗМІ. Пік такого роду інформаційної кампанії припав саме на період проведення парламентських виборів. Вважається, що Демократичний Фронт, основна опозиційна до правлячої Демократичної партії соціалістів, цілком підтримується Росією, особливо у фінансовій частині.

            Якщо провести аналогію з нещодавнім референдумом у Республіці Сербській, дійсно можна вбачити в чорногорських подіях «руку Кремля». Цілеспрямований курс на дестабілізацію Боснії й Герцеговини став реакцією на подання останньою заявки на повноцінне членство в ЄС. Те ж саме спостерігається в Чорногорії, але вже стосовно участі в НАТО. У даному випадку Росія традиційно використовує старі радянські методи, які беруть свій початок ще із Зимової війни 1939-1940 рр. Спочатку проходить хвиля дискредитації у ЗМІ включно із залученням відверто брехливих фактів, а потім відбувається перехід до активної фази конфлікту. Слід звернути увагу, що згодом, після спроби «перевороту» в Чорногорії, з’явилися повідомлення щодо вислання декількох російських громадян з території Сербії. Особливо знаковим у даній ситуації є те, що вище зазначена інформація стала доступною під час візиту секретаря Ради Безпеки РФ Миколи Патрушева до Белграду. Таку зустріч, безумовно, можна охарактеризувати як спробу врегулювати назріваючий конфлікт. Мова йде про те, що Росія фактично підставила Сербію, оскільки вербувала її громадян для відверто злочинних цілей. Тому Белград, який не прагне «загрібати жар своїми руками», й вислав імовірних кураторів та вказав Подгориці на московський слід.

            Таким чином, у черговий раз можна пересвідчитися, що Росія цілеспрямовано продукує конфлікти на території окремих держав задля згортання процесів їх євроінтеграції. Як виявилося, Україна не єдина жертва геополітичних ігор Москви і це повинно стати потужним сигналом для ЄС у питанні зміцнення власної безпеки та налагодженні допомоги своїм партнерам. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]