Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
28.09.2016 13:54

Справа MH17: можливі наслідки для Росії

Народний депутат України VIII скликання (2014-2019)

Найголовнішим у даній ситуації буде те, що Росія не зможе видавати конфлікт на Донбасі як громадянську війну, тому що світова громадськість буде поінформована стосовно маріонеткового характеру існування так званих ДНР та ЛНР.

Останнім часом помітно актуалізувалася ситуація навколо збитого ще в липні 2014 року літака Boeing 777. Така зацікавленість є цілком зрозумілою, оскільки стало відомо про те, що 28 вересня міжнародна слідча група під керівництвом Нідерландів представить звіт щодо цієї авіакатастрофи. У даному випадку також слід зважати й на звичайний людський фактор, а саме – очікування сімей загиблих, які прагнуть дізнатися про сторону, яка повинна нести відповідальність за збиття літака. Але, в будь-якому разі, це питання набуває й політичного характеру, оскільки його вирішення однозначно вплине на учасників конфлікту на сході України.

            Перш за все, варто розуміти, що фактична причетність Росії до авіакатастрофи ні в кого не викликає сумнівів. Особливо дана думка підтверджується тим, що після цієї події проти Москви було введено низку нових економічних санкцій. Також варто згадати численні спроби Кремля, шляхом вибудовування різноманітних ірраціональних версій, перекласти всю відповідальність на Київ. Абсурдність дій Росії виявилася й зараз, коли її Міністерство оборони новими заявами фактично спростувало свою ж попередню робочу версію.

            Але все ж варто очікувати, що безпосереднім винуватцем буде оголошено так звану ДНР, оскільки, як відомо, літак було збито саме з підконтрольної сепаратистам території. Проте Росія не вийде «сухою з води», тому що вона є відповідальною за постачання зброї терористам та організацію конфлікту на Донбасі. У даному випадку варто вести мову не скільки про юридичні, скільки про негативні політичні наслідки для Кремля. Перш за все, навіть за умов звинувачення так званої ДНР, в черговий раз публічно буде підтверджено російську присутність на сході України. Це пояснюється тим, що квазідержавні утворення на Донбасі не визнаються світовою спільнотою, а отже, не є суб’єктами міжнародного права. Оскільки Росія виступає їхнім куратором і є фактичним агресором на сході України, то й відповідальність за дії своїх маріонеток нестиме вона. Це може проявитися як і в посиленні санкцій, так і в черговому падінні міжнародного престижу Москви, що, безумовно, відобразиться на її зовнішньополітичних позиціях.

            Найголовнішим у даній ситуації буде те, що Росія не зможе видавати конфлікт на Донбасі як громадянську війну, тому що світова громадськість буде поінформована стосовно маріонеткового характеру існування так званих ДНР та ЛНР. Водночас Кремль втратить можливість маніпулювати авіакатастрофою на свою користь, оскільки буде повністю дискредитований в очах міжнародної спільноти. Тому Росія зазнає значних дипломатичних втрат, що, безумовно, має використовуватися Україною для зміцнення власних позицій.    

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]