Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.08.2016 15:33

ЄС виграв позов проти Росії в рамках СОТ

Народний депутат України VIII скликання (2014-2019)

Україна також має суперечки з РФ і вже піднімала в СОТ питання щодо необґрунтованості транзитних обмежень з боку останньої, які завдають шкоди не лише першій, а й Казахстану та Киргизстану.

Не так давно стало відомо, що Російська Федерація програла Європейському Союзу другу поспіль справу в рамках СОТ. Ця подія є доволі знаковою й означає настання несприятливих для Москви як економічних, так і політичних наслідків. Особливо слід звернути увагу на те, що дивідендами з виграшу ЄС можуть скористатися також деякі сусіди РФ, в тому числі й Україна.

            Перш за все, варто розуміти, що програш Москви створює небезпечний для неї прецедент, а саме – спростовує факт її абсолютної могутності та безкарності. РФ перебуває в СОТ з 2012 року, але до цього часу не виконала своїх зобов’язань стосовно приведення ряду нормативних документів у сфері торгівлі до стандартів даної організації. ЄС спочатку намагався врегулювати проблему шляхом переговорів та консультацій, проте жодного зрушення не відбулося. Тому вже з 2014 року європейська сторона вирішила перенести дане питання в судову площину. Відповідно, програш РФ є закономірним не лише з огляду на те, що вона не виконала своїх зобов’язань і порушувала стандарти СОТ. Фактично Москву було покарано за небажання дотримуватися «правил гри».

            Не дивлячись на те, що обидві справи стосуються виключно торгівельних питань, насправді вони мають політичний підтекст. У такий спосіб ЄС вказав Росії на те, що володіє достатнім арсеналом засобів впливу на неї. Тим паче, Москва фактично власноруч надає Заходу інструменти тиску, оскільки систематично не виконує, порушує або зриває домовленості, на які сама дала згоду. Тому Росія й змушена буде визнати свою поразку, оскільки в іншому випадку отримає негативні економічні й політичні наслідки.

            Таким чином, дана ситуація зайвий раз вказує на те, що у відносинах з Москвою варто одразу  переводити все у правову площину, відкинувши спроби домовитися в добровільному порядку. Росія, не дотримуючись «правил гри», сама створює прецеденти, які можуть бути використані проти неї. Лише слід зауважити, що як і за вище зазначених позовів, їй варто чітко вказувати на можливі економічні та політичні втрати. Саме за такого алгоритму й можна очікувати поступливості від Кремля.

Україна також має суперечки з РФ і вже піднімала в СОТ питання щодо необґрунтованості транзитних обмежень з боку останньої, які завдають шкоди не лише першій, а й Казахстану та Киргизстану. У випадку подальшого ігнорування цієї проблеми, варто очікувати судового позову Києва до Москви. Саме тому вище зазначений виграш ЄС створив небезпечний для Росії прецедент, оскільки тепер кожна країна-член СОТ може почати вимагати від неї дотримуватися «правил гри» і розраховувати на позитивний для себе результат.

Теги: ЄС, СОТ, Росія
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]