Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.08.2016 13:44

Економічна і політична складова кредитування від МВФ

Народний депутат України VIII скликання (2014-2019)

Варто зазначити, що затримка траншу МВФ не несе в собі катастрофічних наслідків для України, оскільки вона є закономірною з огляду на позитивні тенденції в економіці.

4 серпня 2015 року Україні було надано поки останній на даний момент транш кредиту МВФ у рамках програми EFF ( Extended Fund Facility – механізм розширеного кредитування). З того часу відбувається очікування її подальшої реалізації, але мають місце ряд проблем в даному питанні, які зумовлені низкою як економічних, так і суто політичних факторів.

            Перш за все, варто розглянути природу програми EFF . Слід звернути увагу на те, що вона розрахована на стабілізацію економіки тих держав, які мають серйозні проблеми з платіжним балансом. Також EFF є тривалішою ніж Stand - by і передбачає більший обсяг часу, який відводиться на погашення кредиту. Тому загальним висновком є те, що така програма надається державам, економіка яких перебуває у кризовому стані й потребує серйозного реформування. Ні для кого не є секретом, що Україна перебувала у скрутній ситуації, але на даний момент мають місце позитивні тенденції (відносна стабільність валюти, задовільний рівень золотовалютних запасів і т.і.). Тому з огляду на це МВФ не поспішає з подальшою реалізацією програми EFF .

            Але не лише відсутністю економічної доцільності продиктоване очікування траншу. Також існують певні політичні питання, які потребують врегулювання задля відновлення реалізації програми EFF . Перш за все, МВФ прагне отримати готовий проект Державного бюджету на 2017 рік задля ознайомлення з урядовими планами та, відповідно, узгодження напрямів фінансових вливань. Це може відбутися не раніше вересня. Тому закономірним є те, що МВФ не розглядав питання щодо України на засіданні Ради директорів наприкінці липня. Імовірно це очікується саме у вересні. Також на позицію МВФ вже вплинула ситуація із запуском електронного декларування. Західні партнери вказують на те, що для вдалих економічних реформ потрібне адекватне політичне поле, яке функціонує за чіткими й відомими правилами. Електронне декларування повинно стати одним з них.

            Загалом, варто зазначити, що затримка траншу МВФ не несе в собі катастрофічних наслідків для України, оскільки вона є закономірною з огляду на позитивні тенденції в економіці. Наявність політичного фактору у кредитуванні свідчить не про затягування чи навіть небажання МВФ надавати фінанси, а про більшу вимогливість до України. Західні партнери у такий спосіб прагнуть допомогти підвести нашу державу до своїх стандартів. Тому це зайвий раз свідчить про важливість України для ЄС та США.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]