Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
28.06.2016 15:39

Наша Конституція тільки починається

Народний депутат України VIII скликання (2014-2019)

Сьогодні ми значною мірою маємо стару недієву Конституцію. Однак чим далі, тим більш «живою» вона стає. Все тому, що кожен задекларований у Конституції принцип, кожне записане слово на кшталт свободи, суверенітету, захисту прав і т. п. ми виборюємо в реаль

Конституція – це не офіційний державний документ. Це набір фундаментальних правил співжиття людей в суспільстві. Люди разом створюють ці правила, керуючись власними баченнями гідного життя, і неухильно дотримуються їх в подальшому. Дотримуються, бо розуміють, що створені норми уможливлюють їхнє співіснування, усвідомлюють, що це єдиний спосіб соціального буття людей і що альтернатива життю за правилами – анархія, свавілля і безкарність. Дотримуються, бо визнають «правила гри», бо сприймають їх не як щось абстрактне і далеке від реального життя, а як цілком конкретні приписи, завдяки яким життя людини серед інших людей і стає можливим.

Будемо чесними, у нас поки що немає такої Конституції. Той Основний Закон, який ухвалив український парламент 20 років тому, це якраз набір формальних норм, далеких від реального життя українських громадян. Цей Закон, котрий, між іншим, вважається одним з найбільш демократичних у світі, фактично подарований суспільству ззовні, накладений штучно на зовсім інші соціально-політичні, економічні і культурні реалії пострадянської України. Тому не дивно, що Конституцією України постійно нехтували, нею маніпулювали, використовували у вузьких інтересах, зрештою, її не знають і не розуміють. А мова йде, нагадаю, про регулятивну основу життя всіх і кожного окремо.

Сьогодні ми значною мірою маємо цю стару недієву Конституцію. Однак чим далі, тим більш «живою» вона стає. Все тому, що кожен задекларований у Конституції принцип, кожне записане слово на кшталт свободи, суверенітету, захисту прав і т. п. ми виборюємо в реальному житті. Кожне правило стає предметом широких суспільних дискусій, політичних протистоянь і складних історичних рішень. Тільки тепер ми справді творимо справжню Конституцію, яка з формального документу перетворюється на вистраждану угоду, згідно з якою ми всі зобов’язуємося працювати і відпочивати, керувати і підпорядковуватися. Цей процес лише на старті і може тривати десятиліттями, але виключно в такий спосіб можна отримати справжню Конституцію – Основний Закон, однаковий і корисний для всіх. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]