Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
15.06.2016 18:36

Чи пройдуть нові антикорупційні органи випробування Онищенком?

Народний депутат України VIII скликання (2014-2019)

Сьогодні керівництво Спеціалізованої антикорупційної прокуратури звернулося з поданням до ГПУ щодо позбавлення організатора корупційних схем, народного депутат Олександра Онищенка депутатської недоторканності.

Поки відомі політики вперто вимагали від уряду знизити ставку ренти для газовидобувних компаній, бо, мовляв, їм надто скрутно і видобуток виходить нерентабельний, ці самі компанії розкрадали в держави мільйони гривень. Сьогодні керівництво Спеціалізованої антикорупційної прокуратури звернулося з поданням до ГПУ щодо позбавлення організатора корупційних схем, народного депутат Олександра Онищенка депутатської недоторканності. За даними НАБУ і САП, в розкраданні грошей головної газовидобувної компанії країни брали участь близько 20 посадовців держпідприємств на чолі з самим Онищенком.

Наступним кроком у цій гучній справі має стати підписання генпрокурором зазначеного подання, після чого вже Верховна Рада повинна ухвалити рішення – знімати чи ні з нардепа недоторканність. Беручи до уваги те, що цього разу вже не йде мова про якісь 100 тис. гривень хабара, за якого свого часу позбавили імунітету Ігоря Мосійчука. Йдеться про десятки й сотні мільйонів. Тож можна бути впевненим, що складна політична ситуація в парламенті обіцяє чимало проблем, гучних заяв і перипетій у справі Онищенка. Але важливо інше. Зараз мало хто з громадян вірить в те, що гачок справедливості не зірветься з великої рибини, як вже траплялося багато разів у нашій недавній історії. Суспільство твердо переконане, що справу не доведуть до кінця, а винних точно не притягнуть до відповідальності, і, безумовно, ця впевненість далеко не безпідставна. Практично всі думають однаково, мовляв, черговий фарс. Тому якщо громадян не переконають у протилежному і нині, повернути довіру суспільства до правоохоронної системи вже навряд вдасться і в подальшому. Цей випадок має всі шанси однаково стати або переломним моментом в процесі боротьби з корупцією у великих масштабах, або остаточним провалом і демонстрацією повної неспроможності державних органів боротися з паразитуванням політиків і олігархів на національному багатстві України. Відповідальність посилюється ще й тим, що це фактично перша гучна справа нових антикорупційних структур – НАБУ і САП, на які покладаються останні сподівання в наведенні порядку у владі. Нарешті, своє справжнє обличчя має показати і парламент, йдучи на зустріч правоохоронцям або ж прикриваючи злочинців збереженням депутатського імунітету. Словом, в найближчий час багато потаємного стане явним. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]