Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
10.05.2016 18:26

Росія намагається втримати Балкани під контролем

Народний депутат України VIII скликання (2014-2019)

Москва дала хід відчайдушній кампанії спротиву розширенню НАТО на Балканах. І не дарма, адже майже всі перелічені країни вже є членами на вступ до Північноатлантичного альянсу.

Кілька днів тому російська партія влади «Єдина Росія» започаткувала новий політичний проект на Балканах, який має запобігти поширенню євроатлантичних прагнень у регіоні. Так, наприкінці минулого тижня єдинороси підписали з кількома опозиційними партіями Чорногорії спільну декларацію про створення альянсу нейтральних держав у Південно-Східній Європі.

Цей союз задуманий як альтернатива входженню балканських країн до складу НАТО. Ловченську декларацію (за назвою відомої гори в чорногорському місті Цетіньє, де і було створено документ) підписали лідери двох опозиційних партій Чорногорії – Демократичної народної та Соціалістичної народної партії. Основними пунктами декларації є дотримання балканськими державами військового нейтралітету, а також визнання приналежності Косово Сербії. За задумом творців проекту, до складу нового союзу мають увійти Чорногорія, Боснія і Герцоговина, Македонія та Сербія. Гарантами нейтралітету останніх виступатимуть, на думку ініціаторів проекту, НАТО і Росія.

Таким чином, Москва дала хід відчайдушній кампанії спротиву розширенню НАТО на Балканах. І не дарма, адже майже всі перелічені країни вже є членами на вступ до Північноатлантичного альянсу. Виняток становить лише Сербія, яка, проте, сьогодні тісно співпрацює з ЄС і НАТО. Тому Росія просто не має іншого виходу, окрім як створювати і популяризувати альтернативні регіональні проекти.

Однак подібні кроки Москви виглядають приречено. Політичні сили, на які робить ставку Кремль, - це маргінали балканської політики. Для прикладу, та ж Демократична народна партія Чорногорії представлена в тамтешньому парламенті всього трьома депутатами. Натомість провладна більшість країни планує вступити в НАТО вже через рік, а Македонія, Боснія і Герцоговина є офіційними членами на вступ до організації, і прихильників нейтралітету там, м’яко кажучи, не багато.

Отже, факт залишається фактом: Балкани вийшли із зони геополітичного впливу Росії, і спроби Москви переламати ситуацію за допомогою політиків-маргіналів навряд вплинуть на майбутній військово-політичний курс даного регіону. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]