Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.04.2016 15:51

Економічний шанс для України

Народний депутат України VIII скликання (2014-2019)

Для уряду України сьогодні з’явилася непересічна нагода втілити фундаментальні реформаторські плани в життя. Передусім, мова йде про приватизацію і реформу податкової системи. Сприятлива економічна кон’юнктура у світі дає гарний шанс реалізувати складні і

Після того, як промислове виробництво в Україні показало незначне зростання в лютому, багато скептично налаштованих експертів завзято намагалися трактувати підйом як аномалію, випадковість, після якої українська економіка дуже скоро розпочне закономірне падіння. Однак тенденції на світових ринках сировини, схоже, вперто пручаються таким прогнозам.

Якщо з початку 2015 року ціни на сировину у світі стрімко обвалилися, що негативно вплинуло на сировинно-орієнтовану вітчизняну економіку, то, починаючи з перших місяців 2016-го, вони так само стрімко пішли вгору. Глобальні причини – покращення показників економічного розвитку в США та Китаї, темпи зростання яких сьогодні не відстають від прогнозованих.

Оздоровлення ринків сировини вкрай сприятливо відбивається на промисловості України. Зокрема, виросла в ціні металургійна продукція, яка в загальному обсязі вітчизняного експорту складає 28%. Це призвело до зростання обсягів виробництва в галузі на 19% порівняно з показниками березня 2015 року. Як наслідок, вся українська промисловість піднялася за цей період майже на 5%.

Позитивну роль грає також відносне подорожчання нафти у світі. Адже чим дешевше чорне золото, тим дешевша логістика для сировини, а значить, нижча ціна продукції, яка дістається покупцю. Крім того, дорожча нафта сприяє також зростанню цін на агропродукцію, яка сьогодні забезпечує найбільше валютних доходів від експорту для України. Такий ефект, крім логістики, пояснюється тим, що за дешевої нафти виробництво біопалива з сільгоспкультур перестає бути економічно вигідним, внаслідок чого ці культури перенасичують ринок пропозицією і обвалюють ціни на зернові і масляні.

В результаті підвищення світових цін на сировину, відбувається приплив валюти в країну від експорту, що потроху стабілізує курс гривні. До цього додається і завершення опалювального сезону, а відтак зникає потреба купувати в Європі газ за валюту. Все це дало Нацбанку можливість безболісно знизити облікову ставку, що має стимулювати кредитування банківської системи і бізнесу.

Таким чином, для уряду України сьогодні з’явилася непересічна нагода втілити фундаментальні реформаторські плани в життя. Передусім, мова йде про приватизацію і реформу податкової системи. Сприятлива економічна кон’юнктура у світі дає гарний шанс реалізувати складні і необхідні для країни рішення. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]