Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
01.03.2016 13:54

Україні треба почекати скасування віз з ЄС. Що це означає?

Народний депутат України VIII скликання (2014-2019)

На даному етапі немає жодних причин панікувати з приводу того, що графіки запровадження безвізового режиму для України та Грузії розділилися.

Днями надійшло повідомлення, що Єврокомісія вирішила розділити безвізові пакети Грузії та України. Зокрема, вже на наступному тижні ЄК пропонуватиме Раді ЄС скасувати візовий режим для грузинських громадян. Натомість подібна пропозиція щодо України відкладається щонайменше до оголошення результатів нідерландського референдуму 6 квітня (референдум буде присвячений схваленню голландцями Асоціації Україна-ЄС).

Та чи означає це, що грузини отримають безвізовий режим першими? Ні, не означає. Справа в тому, що засідання профільної Ради ЄС, яка відповідає за скасування віз, відбувається щоквартально, і наступного разу пройде в першій половині березня. Водночас правила Євросоюзу вимагають, аби безвізова заявка пройшла низку узгоджень в рамках інститутів ЄС, що займає приблизно місяць часу. Тобто в будь-якому разі Грузія не встигне «прослизнути» між формальностями до середини березня цього року. Наступне ж засідання Ради ЄС відбудеться в першій половині червня, а значить, до цього часу Україна також має всі можливості владнати  необхідні процедурні моменти. Головне – таки виконати вимоги ЄС, насамперед, у питанні електронного декларування для чиновників, без чого Єврокомісія навряд чи погодиться надати позитивні рекомендації до Ради ЄС.

Отже, на даному етапі немає жодних причин панікувати з приводу того, що графіки запровадження безвізового режиму для України та Грузії розділилися. Однак і приводу для оптимізму сьогодні не так багато, адже, справно виконуючи вимоги європейців, ми могли б не відставати від грузинів навіть тактично. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]