Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
01.02.2016 16:10

Шовковий шлях пройдено!

Народний депутат України VIII скликання (2014-2019)

Сьогодні близько 7.00 ранку український контейнерний потяг, який рухався маршрутом «Шовкового шляху», досягнув пункту призначення – селища Достик Алакольського району Алматинської області Казахстану.

Сьогодні близько 7.00 ранку український контейнерний потяг, який рухався маршрутом «Шовкового шляху», досягнув пункту призначення – селища Достик Алакольського району Алматинської області Казахстану. Потяг у тестовому режимі подолав відстань від Іллічівського порту через Чорне море, Грузію, Азербайджан, Каспійське море та Казахстан. Таким чином, апробований Україною шлях є альтернативою транзиту через територію Російської Федерації.

Вкрай важливо, що з сортувальної станції в Достику українські вантажі будуть відправлені до великих промислових міст Китаю, таких як Чженчоу, Ляньюгань та Чунцин. Відтак товари наших виробників потраплятимуть на китайський ринок в обхід Росії, що унеможливить маніпуляції з її боку. Слід сказати, що, змусивши Україну шукати альтернативні шляхи для своїх товарів забороною транзиту через власну територію, РФ до останнього намагалася зашкодити успіху кампанії з випробування Шовкового шляху. Російські ЗМІ невпинно тиражували інформацію про невдачу вантажного рейсу, про зникнення потягу на просторах Казахстану та ін., але досягнутий результат автоматично розвіяв всі пропагандистські фейки. Втім, пожвавлення російської сторони було очікуваним, адже новий маршрут сполучення з’єднує Європу з Китаєм, внаслідок чого Росія втрачає ініціативу відродження Великого шовкового шляху та шанс здобути роль головного транзитера в цьому проекті.

Маршрут був подоланий за 17 днів, що на три доби більше, ніж планувалось. Крім того, аби свідомо не перетворювати радісну подію у пропаганду, треба нагадати, що вартість вантажних перевезень в обхід РФ є дещо більшою, ніж російською територією, в основному через паромні переправи Чорним та Каспійським морем. Але, зважаючи на стосунки з Росією, використана альтернатива є перспективним шансом зберегти азійський та, зокрема, китайський ринки для вітчизняних товаровиробників. Україна вкотре довела, що вміє гідно відстоювати свої інтереси в умовах торгово-економічної війни з РФ.

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]