Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
15.01.2016 15:07

Дешеві енергоносії як загроза для української економіки

Народний депутат України VIII скликання (2014-2019)

Поряд з очевидними плюсами обвал світових цін на нафту несе і цілком об’єктивні загрози економіці України.

Ціна нафти марки Brent сьогодні вперше з 2004-го року опустилася нижче 30 доларів за барель. До того ж існуючі тенденції засвідчують подальше здешевлення сировини.

Здавалося б, для України це виключно позитивний процес, оскільки, по-перше, дешева нафта сильно б’є по економіці країни-агресора, по-друге, ціна на чорне золото тягне вниз ціну на газ, що сприяє енергетичній незалежності Києва від Москви і, по-третє, обвал на світовому ринку нафти має призвести до пониження вартості пального для українських споживачів.

Але поряд з очевидними плюсами обвал світових цін на нафту несе і цілком об’єктивні загрози економіці України.

Річ у тім, що її здешевлення тягне вниз і ціни на інші товари на глобальному ринку, в тому числі на традиційну експортну продукцію українського виробництва – сталь, руду, зерно, продовольство тощо. Низька ціна експортованих товарів спричинить ще більший дефіцит валюти в країні, внаслідок чого девальвація гривні, а за нею інфляція з її класичними наслідками стануть неминучими. Тому стовідсоткового виграшу від надто дешевої нафти Україна не отримає. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]