Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.12.2015 17:54

Відразу кілька альтернатив російському ринку

Народний депутат України VIII скликання (2014-2019)

Після вчорашніх безрезультатних тристоронніх переговорів щодо зони вільної торгівлі між Україною та ЄС стало очевидно – шляху назад немає.

Після вчорашніх безрезультатних тристоронніх переговорів щодо зони вільної торгівлі між Україною та ЄС стало очевидно – шляху назад немає. З 1-го січня наступного року Україна почне здійснювати перші реальні кроки по економічній інтеграції з Євросоюзом, ринки якого мають замінити нам російський. Водночас заходом у відповідь з боку Москви стало скасування в односторонньому порядку ЗВТ в межах СНД та запровадження продовольчого ембарго на продукцію українських виробників. Все це свідчить про те, що Україна остаточно втрачена для РФ.

Зважаючи на те, що перевагами від європейського ринку в короткостроковій перспективі буде важко скористатися повною мірою, Україна інтенсивно працює над диверсифікацією експортних ринків для свого виробника. І сьогодні перші серйозні альтернативи вже знайдено. Зокрема, мова йде про успішне завершення переговорів про введення зони вільної торгівлі з Канадою, а також про домовленість на рівні керівництва держав щодо запровадження ЗВТ між Україною та Ізраїлем у першій половині наступного року. Наразі  ведеться робота по розширенню торгово-економічних зв’язків з Китаєм, країнами Південно-Східної Азії, Близького Сходу та Північної Африки. Окрім того, як відомо, українські експортери намагаються використати свій шанс і не зволікаючи витіснити Росію з турецького ринку, насамперед, сільськогосподарського. Сигналом до успіху також є продаж Саудівській Аравії 30 українських військово-транспортних літаків АН-178.

Таким чином, якщо Україна втримає цей темп, ми не просто компенсуємо втрати від розриву економічних зв’язків з Росією, але й закріпимося на нових перспективних позиціях у світовій торгівлі, що зробить нас повністю незалежними від примх російської сторони в майбутньому. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]