Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
08.12.2015 18:12

Інвестори йдуть з України не через війну

Народний депутат України VIII скликання (2014-2019)

З початку бойових дій на Донбасі всі біди української економіки пояснювалися переважно фактором війни, який відлякує існуючих і потенційних інвесторів. І справді, в країну, на території якої точаться воєнні дії, мало хто наважиться вкладати фінансові ресур

З початку бойових дій на Донбасі всі біди української економіки пояснювалися переважно фактором війни, який відлякує існуючих і потенційних інвесторів. І справді, в країну, на території якої точаться воєнні дії, мало хто наважиться вкладати фінансові ресурси. Однак чи дійсно вказаний чинник є головною перешкодою для залучення іноземних інвестицій у вітчизняну економіку?

Аналіз динаміки прямих іноземних інвестицій в Україну з 2011 року дає негативну відповідь на це питання.

Зокрема, у 2011 році приплив прямих іноземних інвестицій (ПІІ) складав 6,47 млрд доларів. У наступному році цей показник упав на 7,2%, дорівнюючи 6,013 млрд доларів. У 2013-ому приплив ПІІ становив вже $5,7 млрд, при цьому за вказаний період інвестори не тільки менше вкладали в економіку України, а й одночасно вивели більш ніж у два рази більший об'єм інвесткоштів, ніж у 2012-му - $ 2,845 млрд проти $ 1,256 млрд.

Таким чином, зменшення притоку інвестицій і одночасне збільшення відтоку фінансових ресурсів з країни мало вкрай негативну тенденцію ще задовго до початку Революції Гідності і розгортання бойових дій на Донбасі. З цього випливає лише один висновок: інвесторів найбільше відлякує не війна, а зростаючі масштаби корупції, свавілля правоохоронних і контролюючих органів, неефективність судової системи, надмірна зарегульованість підприємницької діяльності, нестабільне і контрпродуктивне податкове законодавство та багато інших речей, які сьогодні є предметом реформування. І якщо через два роки після перемоги Майдану над режимом Януковича, запущений ним процес деградації продовжує відштовхувати від нас зарубіжний капітал, значить щось серйозно пішло не так…

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]