Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
07.12.2015 16:09

Чи розуміє Путін, з ким зав'язав бійку?

Народний депутат України VIII скликання (2014-2019)

Коли розпочалася активна фаза україно-російського протистояння, всі почали говорити про те, що Путін застряг у донбаській трясині. Як тільки він втрутився у сирійську війну, мова зайшла про сирійський капкан для Путіна. Але реально справжньою пасткою, з

Коли розпочалася активна фаза україно-російського протистояння, всі почали говорити про те, що Путін застряг у донбаській трясині. Як тільки він втрутився у сирійську війну, мова зайшла про сирійський капкан для Путіна. Але реально справжньою пасткою, з якої російському лідеру не вийти переможцем, є нинішній конфлікт з Туреччиною після збиття турками Су-24.

І справа тут далеко не в параметрах державної могутності Туреччини, не в її членстві в НАТО чи в наявності альтернатив співпраці з Москвою. Справа в тому, що Ердоган – двійник Путіна. З відсутністю імперських амбіцій, без інструментів зомбування населення та ядерної зброї, але в усьому іншому – двійник. Це такий же лідер з авторитарним стилем правління, політичною гордістю і безкомпромісною позицією. Він має так само велику підтримку своїх громадян, які, до речі, об’єдналися навколо правителя на фоні терористичної загрози з боку курдських повстанців (один в один нагадує Путіна, Чечню і «замочених» в сортирі терористів). В його розпорядженні сильна турецька армія і бажання країни стати лідером у регіоні. В арсеналі Ердогана також наявні свої «духовні скріпи» - консолідуюча сила релігії, яка особливо проявилася внаслідок ісламізації Туреччини чинним президентом. Нарешті, відтепер турецький лідер отримав і суто путінський козир – грізного зовнішнього ворога, який, безумовно, загострить в суспільстві антиросійські і патріотичні настрої та посилить об’єднання довкола лідера країни.

На відміну від європейських і американських політиків, які відстоюють свої прагматичні інтереси виразами стурбованості і глибокого занепокоєння, Ердоган готовий жертвувати державними економічними інтересами на користь збереження національної гордості і величі, що ясно випливає з його офіційної риторики у відповідь на погрози Кремля. Якщо виникне потреба, турки проявлять значно більшу витримку, ніж росіяни, через санкції чи будь-які інші прояви тиску. Ердоган не здасться на милість Путіну, бо захищає не демократичні цінності та добробут громадян, а їх гордість, якою неможливо поступитися бодай на йоту. І можна бути впевненими, що турки таки не поступляться.

Єдиний вихід для Путіна після збиття Су-24 – карати Туреччину всіма доступними засобами, аби розпечений меч помсти випік ганьбу приниження на душі «руської весни». Та чим більше Кремль розводить в суспільстві антитурецьку істерію, тим сильніше це грає на руку Ердогану, чий авторитет тільки зростає, а значить, збільшуються можливості завдати нового удару Путіну. Щоправда, цього разу вже не в спину, а прямісінько в обличчя. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]