Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
02.12.2015 16:52

Росія спровокувала зближення інтересів Туреччини та України

Народний депутат України VIII скликання (2014-2019)

Конфлікт Москви з Анкарою через збитий турками Су-24 може принести Україні додаткові можливості, які не можна ігнорувати.

Конфлікт Москви з Анкарою через збитий турками Су-24 може принести Україні додаткові можливості, які не можна ігнорувати.

Насамперед, мова йде про радикалізацію позиції Туреччини щодо російської анексії Криму. Якщо Москва продовжить спалювати мости у відносинах з турецькою стороною, Ердоган може розпочати кампанію із захисту прав кримсько-татарського населення окупованого півострова. І не виключено, що кримські татари можуть звернутися по допомогу до Туреччини так само, як Башар Асад звернувся до Путіна. Але, на відміну від сирійського диктатора, корінний народ Криму має на це повне моральне і юридичне право.

Інша можливість для України лежить в площині торгівельно-економічних відносин. Справа в тому, що Росія одночасно погрожує ввести продовольче ембарго проти Києва і лякає Туреччину припиненням поставок своїх товарів, зокрема сільськогосподарського виробництва. Разом з тим, за офіційними заявами керівництва Міністерства аграрної політики і продовольства України, ми спроможні щонайменше вдвічі наростити експорт агропродукції до Туреччини, забезпечивши продовольчу незалежність останньої від РФ. Те ж саме стосується і перспектив співробітництва в інших галузях, зокрема у секторі оборонної промисловості. Таким чином, своїми санкціями проти двох країн Росія не послабить кожну з них окремо, а лише стимулює інтенсифікацію партнерських відносин між державами, які наважилися кинути виклик зухвалості Кремля.

Важливо розуміти, що інцидент зі збитим російським бомбардувальником не є ні випадковістю, ні просто бажанням Туреччини захистити свої кордони. Це – чітка заява Анкари на статус регіонального лідера під надійним прикриттям НАТО. І щоб утвердитися в цьому статусі, Анкара має відтіснити Росію від своїх кордонів, а значить, виштовхати Путіна з Сирії. Відтак протистояння обіцяє бути довгим і виснажливим, що дає Україні додатковий час і нові можливості деокупації загарбаних територій. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]