Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.11.2015 12:10

Несподівана щедрість Путіна

Народний депутат України VIII скликання (2014-2019)

На саміті G20 російський президент всупереч всім очікуванням не просто погодився на реструктуризацію сумнозвісного «кредиту Януковича», а запропонував кращі умови, ніж від нього вимагав МВФ. Відтепер, за ініціативою господаря Кремля, Україна має виплачуват

На саміті G 20 російський президент всупереч всім очікуванням не просто погодився на реструктуризацію сумнозвісного «кредиту Януковича», а запропонував кращі умови, ніж від нього вимагав МВФ. Відтепер, за ініціативою господаря Кремля, Україна має виплачувати по $ 1 млрд щорічно протягом 2016-2018 років замість того, щоб погасити всю заборгованість вже через місяць.

Зміна гніву на милість виглядає доволі несподівано, беручи до уваги те, що буквально кілька днів тому уряд РФ займав безкомпромісно жорстку позицію щодо українського кредиту. Москва не йшла на жодні переговори і не приймала ніяких пропозицій від Києва. Така поведінка була цілком зрозумілою, оскільки надихалася бажанням Кремля за будь-що спричинити в Україні дефолтну ситуацію. І хай це б не позначилося на вітчизняній економіці, хай не завадило б подальшому кредитуванню з боку МВФ, але сам по собі факт дефолту – надто ласий шматок для російської пропаганди, яка б вмить змалювала економічний крах України та вкотре продемонструвала її недоговороздатність. Таким чином, донедавна явним пріоритетом для Путіна була символічна користь від 3-х кредитних мільярдів, прострочення виплати яких можна було використати в інформаційній війні.

Але похмілля від пропагандистського запою змусило російське керівництво швидко прозріти, особливо після того, як в Києві дали чітко зрозуміти: або реструктуризація і погашення кредиту по частинам, або мораторій і жодних виплат взагалі. Мабуть, чи не вперше тверезо оцінивши ситуацію, в Москві зрозуміли, що такі дорогі інфоприводи для своєї пропаганди їм більше не по карману. Відтак, розмах символічної війни потроху згасає і поступається місцем банальній корисливості. Путін починає рахувати копійки, а значить справи йдуть не за планом.

Проте нам радіти зарано. По-перше, кредит Януковича свого часу навряд потрапив до бюджету чи допоміг українській економіці. Та й взагалі невідомо, були це реальні кошти чи звичайна фікція. Натомість повертати доведеться цілком реальні гроші з реального бюджету, тобто з кишень українців. Але найболючіший момент в тому, що, віддаючи мільярди доларів Росії, Україна фактично фінансуватиме бойовиків на Донбасі і спонсоруватиме окупацію Криму. І так три роки. Путінський садизм стає все більш витонченим. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]