Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
30.10.2015 14:24

У Верховній Раді може залишитися 100 народних депутатів

Народний депутат України VIII скликання (2014-2019)

Конституційна комісія розгляне петицію про скорочення кількості депутатського корпусу до 100 осіб.

Конституційна комісія має розглянути петицію про скорочення кількості депутатського корпусу до 100 осіб.

Відповідна кількісна трансформація українського парламенту необхідна з кількох причин. По-перше, в суспільстві вже давно назрів запит на зменшення кількості народних депутатів, утримання яких вимагає чималих затрат з державного бюджету. По-друге, сьогодні як ніколи необхідно максимально оптимізувати роботу вищого законодавчого органу, що вимагає кардинальної зміни його структури. І, по-третє, Верховній Раді слід за будь-що повернути довіру і підтримку населення, адже без цих компонентів робота парламенту буде формальною імітацією політико-правового процесу в Україні.

Та головне в цій необхідній реформі інше. Радикальне скорочення кількості народних депутатів повністю змінить якість політичної конкуренції в суспільстві. Депутатський мандат стане ціннішим майже у п’ять разів, а відтак, боротися за нього доведеться значно більше, ніж тепер. Згідно з ринковою логікою, вищий рівень конкуренції призводить до поліпшення якості товару, в нашому випадку, мова йде про змістовність передвиборчих програм та реальні дії політиків задля підтримки своїх рейтингів. Крім того, в таких умовах народні обранці міцніше триматимуться за свої мандати, що змусить їх виконувати свої обіцянки перед населенням. Від усього цього виграють лише громадяни.

До того ж, менша кількість депутатів передбачатиме значно більшу увагу суспільства до кожної персони, що сприятиме відкритості їх обрання і професійної діяльності. 450 осіб – множина, в якій легко сховати одіозних фігур, чиїхось друзів або родичів. Натомість 100 імен набагато простіше піддати громадському контролю. Таким чином, кожен з представників депутатської сотні мав би бути публічним політиком, професійні навички якого ні в кого б не викликали сумніву.

Словом, ініціатива виключно позитивна і потрібна. Важливо, щоб далі процес не сходив з порядку денного української політики, формуючи політичну волю у керівництва держави шляхом консолідованого тиску з боку громадянського суспільства. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]