Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
29.04.2012 22:19

Закон України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб": огляд

Закон України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» №4452-VI від 23 лютого 2012 року (далі по тексту – Закон) вступить в дію від 22 вересня 2012 року. Основні новації, які містить даний Закон на відміну від Закону України «Про Фонд гарантування

Закон України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» №4452- VI від 23 лютого 2012 року  (далі по тексту – Закон) вступить в дію від 22 вересня 2012 року. Основні новації, які містить даний Закон на відміну від Закону України «Про Фонд гарантування вкладів фізичних осіб» № 2740-ІІІ від 20 вересня 2001 року:

І. Повноваження.

За Фондом гарантування вкладів фізичних осіб (далі по тесту – Фонд) закріплено ряд додаткових функцій. Зокрема: Фонд має право виводити неплатоспроможні банки з ринку та брати участь в інспекційних перевірках проблемних банків за пропозиціями Національного банку України, застосовувати до банків та їх керівників відповідно фінансові санкції і накладати адміністративні штрафи.

            Частиною 7 ст. 3 Закону передбачено, що органи державної влади та Національний банк України не мають втручатися в діяльність Фонду щодо реалізації законодавчо закріплених за ним функцій і повноважень. Взаємодія Фонду з Національним банком України та органами державної влади здійснюється в межах, визначених цим Законом, іншими актами законодавства.

            Слід зауважити, що з моменту набрання чинності Закону Фонд буде незалежною структурою, водночас підзвітний Національному банку України та Кабінету Міністрів України, та  мати функції, що є притаманними виключно Національному банку України.

 

ІІ. Джерела формування коштів Фонду.  

Закон визначає додаткові джерела фінансування Фонду, зокрема: кошти Фонду можуть формуватися за рахунок коштів з Державного бюджету України; доходів від надання фінансової підтримки приймаючому банку; благодійних внесків, грантів, технічної допомоги,  у тому числі від іноземних осіб; коштів, отриманих від виконання заходів, передбачених планом врегулювання, зокрема від продажу неплатоспроможного банку або перехідного банку, ліквідації банку.

Мінімальний обсяг коштів Фонду не може бути нижчим за 2,5 відсотка від суми гарантованих Фондом коштів вкладників у межах суми відшкодування з урахуванням суми зборів з учасників Фонду, які мають надійти протягом наступного кварталу.

Окрім вищевказаного, Законом передбачається найзначніша новація для банків - це запровадження диференційованих внесків до фонду. Так, ст. 22 Закону передбачає, що Фонд має право встановлювати своїм нормативно-правовим актом порядок розрахунку розміру регулярних зборів до Фонду у формі диференційованих зборів. Розрахунок розміру диференційованого збору проводиться шляхом зважування базової річної ставки збору за ступенем ризику. Розмір диференційованого збору має бути не менше розміру базової річної ставки.

Методика оцінки ступеню ризиків банку для розрахунку диференційованих зборів встановлюється нормативно-правовим актом Фонду, що підлягає погодженню з Національним банком України.

Ще однією важливою нормою Закону є підвищення регулярного збору. Розмір базової річної ставки збору становить 0,8% бази нарахування в іноземній валюті (для гривні цей показник залишився на тому ж рівні – 0,5%).

 

 

ІІІ. Інші новації для банків та вкладників.

У статті 52 Закону передбачена субсидіарна відповідальність власників істотної участі, контролерів та керівників банку, яку вони мають нести в разі, якщо дії чи бездіяльність таких осіб призвели до понесення банком збитків та/або завдання шкоди інтересам вкладників та інших кредиторів банку.

У разі отримання Фондом відмови у задоволенні таких вимог або невиконання вимоги у строк, встановлений Фондом, Фонд має право звернутися до суду з вимогою про стягнення майна з таких осіб для задоволення вимог кредиторів.

Окрему увагу слід звернути на те, що в Законі відсутнє положення, яке б чітко регулювало гарантії за депозитом. З огляду на це, у вкладників банку виникли побоювання, що розмір відшкодувань може зменшитися. Втім, на офіційному сайті Фонду гарантування вкладів фізичних осіб http://www.fg.org.ua/ розміщено прес-реліз, де Фонд повідомляє, цитата: «у зв’язку з прийняттям Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» від 23 лютого 2012 р. № 4452-IV  порядок встановлення гарантованої суми відшкодування не зміниться і Фонд гарантуватиме кожному вкладнику відшкодування коштів за його вкладами, але не більше суми, встановленої адміністративною радою Фонду, яка на сьогоднішній день складає 150000 грн.

Звертаємо увагу громадськості на те, що в діючому Законі України «Про Фонд гарантування вкладів фізичних осіб» зазначено гарантований розмір відшкодування коштів за вкладами у сумі 1200 грн. та визначена можливість  його збільшення за рішенням адміністративної ради Фонду. З моменту прийняття цього Закону у 2001 р. розмір гарантованої суми відшкодування збільшувався шляхом відповідних рішень адміністративної ради Фонду 8 разів.

Підвищення  гарантованого розміру відшкодовування за вкладами з 50000 грн. до 150000 грн. відбулось шляхом введення відповідної норми Закону «Про першочергові заходи щодо запобігання негативним наслідкам фінансової кризи та про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 31.10.2008 № 639-VI,  який носив тимчасовий характер і діяв до 1 січня 2011 р. З метою недопущення зменшення розміру гарантій за вкладами після зазначеного строку адміністративна рада Фонду скористалась своїми повноваженнями і вирішила зберегти розмір відшкодування коштів за вкладами у сумі 150000 грн. (Рішення адміністративної ради Фонду гарантування вкладів фізичних осіб «Про розмір відшкодування коштів за вкладами» від 17 листопада 2010 року N 2, зареєстроване в Міністерстві юстиції України 06 грудня 2010 р. за N 1220/18515)».

 О кремим абзацом зазначу про позитив, який містить Закон України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», а саме: нормами Закону скорочуються терміни виплат після прийняття рішення про ліквідацію банку (з 2-ох місяців до 7 днів з дня прийняття рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідації банку); строк дії тимчасової адміністрації скорочується з 1 року до 3-ох місяців, а для системоутворюючих банків з 18 місяців   до 6-и місяців; під час дії тимчасової адміністрації не буде встановлюватись мораторій на повернення вкладів фізичних осіб за безстроковими та строковими договорами, термін яких закінчився, в межах гарантованої суми;   якщо у період дії тимчасової адміністрації вкладник не може отримати свій вклад, включаючи відсотки, протягом 7 робочих днів з дня закінчення терміну дії договору або за безстроковим вкладом, Фонд видає банку позику для забезпечення виплат такому вкладнику в межах гарантованої суми.

 

Теги: банки
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]