Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
09.11.2010 10:01

Юридичний бізнес в Україні. Що можемо запропонувати нового?

Майже більша половина випускників юридичних факультетів по закінченню вишу не зраджують дипломові та обирають фах юриста, а ще половина, але вже з цих осіб мріють розпочати власний юридичний бізнес і дехто з цих сміливців, власне й розпочинають таку, так б

Майже більше половини випускників юридичних факультетів по закінченню вишу не зраджують дипломові та обирають фах юриста, а ще половина, але вже з цих осіб мріють розпочати власний юридичний бізнес і дехто з цих сміливців, власне й розпочинають таку, так би мовити, самостійну справу.

            На даному етапі ринок юридичних послуг страшенно загромаджений різного роду юридичними фірмами, які «рвуть на собі шкіру», щоб зачепитися за клієнта та реалізувати йому свій, з матеріальної точки зору, повітряний продукт.

            Великого жару внутрішньому ринку юридичних послуг завдають також іноземні юридичні компанії.  Можна впевнено зауважити, що даний сегмент ринку повністю переповнений і реалії такі, що вчорашньому студенту розпочинати свій бізнес зарано і певно не варто, тим паче, коли цього студента переповнюють лише амбіції, а кишеня пустує. Що робити? Працювати та залежати від когось, жити від зарплати до зарплати. Гадаю, що саме такий варіант чекає на тих, хто працює. Хоча дехто говорить: «Не все відразу, почекай!». Ти чекаєш. Чекаєш рік, чекаєш два. З кожним днем працюєш ще більше і більше, бо з кожним днем пересвідчуєшся в тому, що ти справжній нуль. І ось тобі двадцять п’ять, за плечима як ні як вже є якісь мінімальний досвід. Останні роки ти змагався з лінню та сном і все задля того, щоб бути конкурентоспроможним та здобути значимість на роботі та мати чесно зароблені копійки зарплати. Хіба це еквівалент витраченим зусиллям, принесеної власникові підприємства на якому ти працюєш користі. Та й ще результат: відсутність особистого життя та фінансова залежність.

            Розпочинаючи власну справу слід все зважити та добре обдумати, адже ти починаєш грати в лотерею, в яку дуже складно виграти, тим паче ще й джекпот зривають одиниці. А твої шанси програти – ну це 90% . В тебе є заможні батьки, які в змозі забезпечити тебе на першому етапі твого бізнесу, хоча б фінансами для сплати орендної плати?

 – Ні!

Чи може в тебе є багато зв’ язків, які допомож у ть тобі залишитися на плаву?

 – Ні!

То що ти маєш?  

-       Я маю бажання боротися та перемагати? Я маю руки, ноги, має голову на плечах і я здатний бути успішним.  

            Суворі реалії українського бізнесу готують таким людям, риси яких описані вище, справжню м’ ясоробку. Якщо говорити про український юридичний бізнес, то тим паче. На верху ті, хто може не за допомогою чи то якоїсь юридичної майстерності, чи добротним знанням в галузі юриспруденції захистити порушене право або законний інтерес, а вирішити цю справу чи то з якимось чиновником чи суддею.

            Звісно, вчорашній випускник вишу не здатний за теперішніх умов зорганізувати щось путнє. Звичайно, що були поодинокі випадки, коли дехто розпочав свою справу та завдяки плідній праці, вдалому конструюванню зв’язків став своєрідним світочем в юриспруденції, але коли ж то було. В часи, коли економіка оговтувалася від перелому хребта і ринок був зовсім вільний. Заходь! Займай нішу та працюй!

            Наразі ситуація змінилася. Слід шукати альтернатив… Але де? Може там де звільнилися місця після слабких, які не змогли витримати кризу. Поки що не знаю, але, думаю, орієнтуватися потрібно туди де найважче, де потрібні спеціальні знання і є потреба в асах, яких одиниці.

            Наведу класифікацію юридичних фірм для того, щоб можливо, зрозуміти, яка ніша вільна. Отже,

-         провідні гравці. В основному це ті, хто обслуговую іноземного інвестора в Україні. Такі фірми мають широкий штат юристів, багато з який додатково, є хорошими перекладачами. Постійна реклама бренду, участь в різного роду заходах як всеукраїнського масштабу так і світового.

-         юридичні фірми бутікового зразка. Послуги в цих фірмах надзвичайно дорогі, послуги нібито якісні, але вдалий піар, залучення та робота з VIP -клієнтами та відповідне ставлення до них робить такі фірмі, ну не провідними гравцями, але такими, що заслуговують на увагу.

-         юридичні фірми, що обслуговують виключно український бізнес, а також при потребі можуть реалізовувати послуги фізичним особам.

-         практикуючі юристи. Мають не багато клієнтів (працювати з великою кількістю вони фізично працювати не в змозі). Працюють з тією клієнтурою, яка приходить в основному по рекомендаціях, було знайдено десь при застіллях тощо.

-         юридичні фірми, що надають весь спектр послуг. Я б назвав такі фірми монстрами. На своїх сайтах вони зазначають про речі, які самі достатньо не розуміють. Мені здається, що користуватися послугами таких фірм може бути хоча й ризиковано, але дешевше, що в наш час неабияк важливо. Для прикладу, фірми. які зазначені в переліку видів першими та другими можуть запросити за реєстрацію, візьмемо ТОВ - 1,5 тис. євро, то юридичні фірми, що надають весь спектр послуг, можливо й недостатньо якісних, але до 10 разів дешевших.

            Таким чином, підсумовуючи вищевикладене, в першу чергу хочу подякувати тим світочам юридичної професії, які надихають молодих правників на істинний шлях, діляться таким необхідним для них досвідом та допомагають реалізуватися в житті, а в другу, раджу вам спеціалізуватися, шановні друзі, в тих практиках, де найменша конкуренція та де найважче працювати.

            Можливо, ніхто й не прочитає ці думки з людей того віку, які вчора залишили студентські лави, але я сподіваюся, що хтось таки та прочитає і не лише покритикує, а й дасть для інших цінну пораду.

 

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]