Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.11.2016 17:37

Купівля товарів в групах: на що слід звернути увагу

Вже досить довго в Україні існує такий спосіб придбання товарів як купівля товарів в групах. В чому суть: так, для прикладу, особа, яка має намір придбати автомобіль, укладає договір з адміністратором – фінансовою установою, що має ліцензію на впровадження

Вже досить довго в Україні існує такий спосіб придбання товарів як купівля товарів в групах. В чому суть: так, для прикладу, особа, яка має намір придбати автомобіль, укладає договір з адміністратором – фінансовою установою, що має ліцензію на впровадження діяльності з адміністрування фінансових активів для придбання товарів у групах.

Після укладення договору особа отримує статус учасника групи, до якої вже входять інші особи, які мають одні і ті ж цілі – купівля автомобіля. Кожен із учасників здійснює періодичні платежі, допоки не набере певну кількість балів, які в кінцевому підсумку відкриють можливість отримати авто. Як правило, це відбувається після сплати вже значної суми коштів, яка разом із внесками інших учасників дозволить адміністратору замовити автомобіль у постачальника.

По факту отримання автомобіля особа і надалі сплачує внески, які в т.ч. містять комісію адміністратора, вартість автомобіля та страхові платежі.

Обов зок зі сплати всіх внесків припиняється сплатою останнього платежу, який визначається договором, укладеного між адміністратором та особою.

Звертаю увагу, що окрім вказаних вище внесків особа також може внести плату за послуги, пов язані зі вступом в групу та/або плату за послуги, пов язані з видачею автомобіля.

Якщо обирати між отриманням кредиту в банку чи купівлею товарів в даний спосіб, то без сумніву банківський кредит є набагато кращою альтернативою, ніж купівля товарів в групах, оскільки: (1) це дешевше; (2) клієнт одразу отримує гроші на купівлю того чи іншого товару. В схемі купівлі товарів в групах особа може роками чекати своєї черги на отримання того ж автомобіля. Платити і не отримати взамін нічого – напевно не зовсім ще я легка річ на психологічному рівні.

Разом з тим, одним і єдиним позитивом купівлі товарів в групах є те, що вимоги адміністратора до особи, яка має намір придбати товар є примітивними. Тому пенсіонери та інші  особи із низьким заробітком – це клієнти схем з купівлі товарів в такий спосіб, оскільки тільки людина без належної юридичної і економічної грамотності зможе вдвічі переплачувати за придбаний нею товар.

Слід також зауважити, що учасники підписують із адміністратором договір, який переповнений відсильними положеннями на інші пукти договору, поняттями, які мають схожий зміст із іншими термінами договору, власне складний для розуміння договір, але це не найбільша проблема, з якою може зіткнутися споживач таких «фінансових послуг».

«Життя» кожної групи залежить від своєчасності виконання кожним із учасників своїх фінансових обов’язків. Розмір кожного внеску повинен залежати від поточної вартості автомобіля, яка формується відповідним постачальником. Чи відповідає вартість справжній ціні – учасник може лише здогадуватися, оскільки отримує інформацію не від постачальника, а від адміністратора, що може бути предметом маніпулювань із розміром платежів.

Поточна вартість автомобіля досить мінлива категорія. Так, на практиці це може виглядати наступним чином: особою придбано автомобіль у групах в 2010 році, поточна вартість авто становила 100 000,00 грн., розмір щомісячного платежу за авто складав 1500 грн. У зв’язку з девальвацією гривні вартість автомобіля наразі може  становити 300 000,00 грн., відповідно розмір щомісячного платежу виріс у 3 рази, до 4500 грн. на місяць.

Так як реальний рівень доходів реально не змінився, внесення таких сум є для багатьох непосильним.

Таким чином, можна дійти до висновку, що купівля авто в групах заводить споживача в непосильну боргову кабалу.

Вирішення питання через суд не є дієвим інструментом. Вся судова практика наразі є на боці адміністратора. Продаж товарів в групах за законодавством – це не пірамідальна схема, це не обман – це лише бізнес, як правило, великих фінансово-промислових груп…

Тому, без політичної волі нинішньої еліти, схема під назвою «купівля товарів в групах» буде і надалі поповнювати кишені ділків, які продають свій, не завжди конкурентний, товар в такий спосіб.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]