Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.12.2014 19:38

Новорічний податковий компроміс для підприємців

Екснародний депутат Верховної Ради України

25 грудня Верховна Рада України прийняла революційне рішення, що дозволяє говорити про початок відкритого діалогу держави та руху підприємців

25 грудня Верховна Рада України прийняла революційне рішення, що дозволяє говорити про початок відкритого діалогу держави та руху підприємців, прийнявши в цілому проект закону №1071-Д "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо застосування податкового компромісу". За рішення проголосували 264 народні депутати. Чекаємо в найближчий час опублікування прийнятого закону.

Закон передбачає добровільну сплату неузгоджених податкових зобов'язань  платниками податку на прибуток та ПДВ (що виникли до 1 квітня 2014 року) в розмірі 5% від суми задекларованих або визначених у податковому повідомленні-рішенні податкових зобов'язань. Тобто 95% суми відповідного податкового зобов’язання будуть вважатися погашеними (прощеними) державою.

Загальний термін можливості прийняття рішення платником податків про застосування процедури податкового компромісу становить 90 календарних днів з дня набрання чинності даного закону.

Останні роки режим Януковича вимагав від податкових органів під будь-яким приводом виписувати податкові акти. Підприємці не погоджувались і не могли сплатити суми необґрунтованих податкових зобов’язань, єдиним шансом були адміністративні судові процеси, які тягнуться роками. Зі слів підприємців неофіційні оплати за «позитивні» рішення судів складали 10% від сум оскаржуваних податкових зобов’язань. Тому логічно, чому запропонована ставка для податкового компромісу встановлена у розмірі 5%. Крім цього по актам більшим за 570 тис. грн. проводились кримінальні переслідування керівників підприємств по статті 212 КК, ухилення від сплати податків.

У законопроекті є уточнення положення щодо добровільності прийняття рішення платника податку. Однак вочевидь прийняття даного законопроекту сприятиме зменшенню корупції у суддівських лавах та звільнення підприємців від адміністративної та кримінальної відповідальності за умови сплати неузгоджених платежів з податку на додану вартість та податку на прибуток підприємств.

Мудре рішення, адже держава отримує додаткові надходження в бюджет України.

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]