Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
11.07.2014 14:47

Експорт озброєння: зміна орієнтира

Екснародний депутат Верховної Ради України

16 червня президент Петро Порошенко в ході засідання РНБО заборонив військово-технічну співпрацю - ВТС - України з Росією. З того дня країна припинила експорт продукції оборонно-промислового комплексу - ОПК - до Росії включно з продукцією подвійного призна

16 червня президент Петро Порошенко в ході засідання РНБО заборонив військово-технічну співпрацю - ВТС - України з Росією.

З того дня країна припинила експорт продукції оборонно-промислового комплексу - ОПК - до Росії включно з продукцією подвійного призначення.

До останньої категорії, наприклад, належать двигуни до вертольотів, які можуть використовуватися і у військових, і цивільних цілях.

Росія досі була одним з найбільших покупців озброєння в України.

За даними Stockholm International Peace Research Institute - SIPRI - у 2012-2013 роках РФ стала третім за величиною покупцем продукції українського ОПК, поступившись Китаю - 695 млн дол або 33% сукупного експорту за два роки - і Ефіопії - 245 млн дол або 12%.

Обсяг експорту озброєння у РФ в ці роки становив 222 млн дол або 11% сукупного дворічного експорту. Таким чином, відмова від співпраці з Москвою призведе до помітних, але не критичних втрат українського ОПК.

Згідно з оцінками Центру дослідження армії, роззброєння та конверсії - ЦДАКР - втрати не перевищать 300 млн дол на рік. Тим більше, це не буде критичним в цілому для зовнішньої торгівлі України з Росією. У 2012-2013 роках на продукцію ОПК припало лише 0,7% сукупного товарного експорту України в РФ.

Згодом в Києві відбулися переговори заступника помічника державного секретаря США з питань регіональної безпеки і військової оборони Грегорі М. Каузнера з представниками українських профільних структур і відомств. У ході цих переговорів був озвучений план розвитку ВТС України з США.

Згідно з ним Сполучені Штати можуть збільшити закупівлі української військово-технічної продукції, щоб компенсувати втрати вітчизняного ОПК через згортання Києвом експорту цієї продукції до Росії. Але чи можуть США посісти місце РФ серед експортних ринків для української військово-технічної продукції?

За даними ЦДАКР згортання військово-технічного співробітництва з Росією торкнеться передусім ракетно-космічної галузі, літакобудування, будівництва авіадвигунів та двигунів для ВМС.

У 2012-2013 роках експорт української військово-технічної продукції у Росію складався, зокрема, з поставлених запорізьким заводом "Мотор січ" за контрактом 2006 року авіаційних турбовентиляторних двигунів для навчально-бойових літаків ЯК-130, які виробляють російські авіазавод "Сокіл" та Іркутський авіазавод.

Також до Росії відправлялися транспортні літаки АН-140 і АН-148, які виробляє АНТК імені Антонова.

Заморожування ВТС з Росією зачепить здебільшого інтереси російського ОПК. Починаючи з 1990-х років, Москва послідовно згортає співпрацює з Україною тільки за тими програмами, де заміщення українського імпорту неможливо забезпечити без відновлення наукової школи, освоєння технологій і виробництва.

Так, зазначають у ЦДАКР, Росія не зможе відновити виробництво літаків "Руслан" без України, а також виробляти літак російської розробки Іл-476, бо більше 30 найменувань комплектуючих до нього випускаються в Україні.

Проте США не присутні у списку покупців, складеному SIPRI, який враховує обсяг експорту на суму не менше 0,5 млн дол. Це не означає, що Україна взагалі нічого не експортує у цю країну, однак свідчить про несуттєві обсяги торгівлі.

Нема у списку SIPRI і представників Старої Європи. З країн ЄС є лише Естонія. Її сумарний обсяг експорту за 2012-2013 роки доволі скромний - 4 млн дол. Це означає, що такі суми українського експорту США компенсують як незначні. Проте чи зможе Україна реально зацікавити західних покупців своєю продукцією ОПК?

За оцінками ЦДАКР вітчизняна ракетно-космічна галузь, яка раніше була на 80% пов'язана з Росією, може знайти себе у розвитку цивільних проектів з виробництва ракет-носіїв "Антарес" для США, "Циклон" для Бразилії та "Вега" для ЄС.

Іншим напрямком обговорюваної західної допомоги українському ОПК, вважає Вашингтон, може стати розміщення на оборонних потужностях в Україні ремонтних замовлень західних партнерів.

Крім створення робочих місць, є ще одна важлива перевага: це перший суттєвий крок до впровадження в Україні стандартів озброєння НАТО.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]