Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.03.2014 17:48

Україна потребує ліквідації вищих спеціалізованих судів

Екснародний депутат Верховної Ради України

Статистика виправдувальних вироків зі 100% по кримінальних справах в Україні становить 0,2-0,3%.

Статистика виправдувальних вироків зі 100% по кримінальних справах в Україні становить 0,2-0,3% (згідно даних представлених на сайті Верховного Суду України), навіть при режимі Сталіна, цей показник досягав 20%! В чому феномен?

І як зламати однобокість судочинства в Україні?

Пропоную елемент реформи, який зможе стати вагомим вкладом в демократизацію країни.

Винести вищу (третю) – касаційну інстанцію України по судам загальної юрисдикції в європейський суд, де створити «Європейську палату верховного суду України» (далі – вищий суд). Рішення буде прирівнюватись до рішень вищої національної судової інстанції.

А також ввести реальну кримінальну відповідальність за завідомо неправосудне рішення. Для цієї реформи зовсім не потрібно реформувати українську судову та правоохоронні системи, вони будуть працювати в звичайному режимі, але будуть пам’ятати про можливу кримінальну відповідальність за завідомо неправосудне рішення. В цьому простота підходу.

Це означає, що якщо вищий суд вже у Європі, скасує всі попередні рішення (вироки) попередніх інстанцій, при цьому визнає, що рішення були завідомо неправосудні, всі процесуальні уповноважені особи сторони, автоматично притягаються до кримінальної відповідальності.

Така реформа обмежить правоохоронні та судові органи у можливості виносити незаконні рішення, тому що вони будуть знати, що незаконний «заказняк» вищий суд скасує і вони, автоматично, опиняться на лаві підсудних. Це в свою чергу, автоматично зупинить репресійну машину, швидко і скрізь, а не вибірково запустить роботу судової системи України. Крім того, зменшаться розходи на утримання.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]