Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.11.2015 15:30

Президент хоче зберегти «ручного» генпрокурора

Громадський діяч, політик, член партії "Самопоміч"

У проекті змін до Конституції щодо реформи правосуддя, внесеного до парламенту главою держави, Верховна Рада позбавляється права висловлювати недовіру Генеральному прокурору України, що має наслідком його відставку.

У проекті змін до Конституції щодо реформи правосуддя, внесеного до парламенту главою держави, Верховна Рада позбавляється права висловлювати недовіру Генеральному прокурору України, що має наслідком його відставку.

Така новація в пояснювальній записці до законопроекту обґрунтовується тим, що «органи прокуратури отримають широкі процесуальні можливості для набагато якіснішого виконання властивих прокуратурі функцій – підтримання публічного обвинувачення в суді; процесуального керівництва досудовим розслідуванням; вирішення відповідно до закону інших питань під час кримінального провадження; нагляду за негласними та іншими слідчими і розшуковими діями органів правопорядку».

Сказати, що ця пропозиція вкрай недолуга – не сказати нічого. По-перше, хто заважав прокуратурі «якісніше виконувати властиві їй функції» до цього часу? Парламент? Дивно, адже всі небезпідставно вважали, що тотальна корупція і закостенілі працівники, на яких ця безнадійна система і трималася десятками років. Крім того, за час роботи одіозних генпрокурорів – Яреми, Шокіна – парламент жодного разу не висловлював їм недовіри. Єдине, до чого дійшла справа, це рекомендація антикорупційного комітету звільнити чинного генпрокурора з посади. Тобто ніяких прецедентів, коли б Рада «заважала» роботі генерального прокурора не траплялося.

Відтак, очевидно, що президент хоче убезпечити своє протеже від можливого впливу з боку парламенту. Реформа правосуддя, таким чином, на практиці є відвертою узурпацією влади в правоохоронній сфері. Замість того, щоб провести реальну реформу шляхом ліквідації Генпрокуратури взагалі, яка є рудиментом репресивної радянської системи, на Банковій вирішили прикарманити цей зручний інструмент для боротьби з політичними опонентами.

Той факт, що в Адміністрації Президента прагнуть усунути Верховну Раду від повноцінного контролю над діяльністю прокуратури, красномовно свідчить і про втрату президентом монополії на вплив у законодавчому органі. Тенденції парламентського життя за останній час показують, що Порошенко не має впливу навіть на свою фракцію у повному обсязі, не говорячи про опонентів БПП. Розуміючи, що незабаром парламент може стати зовсім неслухняним, глава держави, мабуть, планує утримувати покірність нардепів за допомогою свого кишенькового генпрокурора.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]