Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.11.2017 12:23

Гранти ЄС,як бізнес-проекти чи для розвитку громадянського суспільства

Голова громадської організації "Громадська Палата України"

Непрозорість щодо виділення грантів, вибірковість щодо визначення грантоотримувачів, закритість їх бюджетів і породжує домисли та зневіру до такої реалізації політики ЄС по розбудові громадянського суспільства в Україні.

Усі мають зрозуміти, що громадські організації - це основа розбудови громадянського суспільства і процеси, що проходят в Україні мають мати їх підтримку, а заходи, що проводяться в України, мають проводитися через осередки громадянського суспільства, їх громадські Платформи.

Залучення широкої громадскості до євроінтеграційних процесів є запорукою успішних реформ в Україні.  І це добре розумують в Комітеті ВРУ з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення, де на одному з круглих столів були прийняті рекомендації до Парламенту щодо внесення змін до законодавства по долученню до соціального діалогу представників громадських об’єднань, що можна тільки вітати.

Якщо ж говорити про діяльність Представництва ЄС в Україні щодо стимулювання розбудови громадянського суспільства, то вона, як нам здається, будується неправильно, не через громадські інституції, а організовується через органи влади, на зібрання яких запрошуються не завжди спроможні, громадські організації. Хід реалізації його проекту "Будуємо Європу в Україні" тому підтвердження. Хотілось би, аби такі дії європейські посадовці більше проводили через реальні громадські Платформи, як то через Національну платформу громадянського суспільства "Збудуймо Європу в Україні", яка вже три роки діє в Україні, чи через потужні громадські організації, яких вдосталь, як в центрі, так і в регіонах.

А поки що ми маємо те що маємо. Кошти виділяються, а необхідного ефекту вони не приносять. Адже ці кошти просто проїдаються, нецільово витрачаються, часто просто розкрадаються пристосуванцями.

Кошти на проект Громадська синергія, отримані як кошти, що мають направлятися на діяльність двух громадських Платформ - УС ПГС та УНП СхП, і отримані вони, як здається, за рахунок того, що ці Плаформи створені. Як показує практика, виділені кошти, здебільшого, пішли на проекти, як штатних грантоїдів, так і самого фонду "Відродження", який за рахунок цих коштів підвищив свою активність останнім часом. За гроші ЄС кормляться здебільшого мало відомі в Україні громадьскі організації, що викликає справедливі нарікання громадської спільноти. Але ні УС ПГС, ні УНП СхП не мають ричагів впливу на ці кошти, аби проконтролювати їх доцільне витрачання, а штучно створене тіньове керівництво, так званої Громадської синергії, саме стало вирішувати куди, кому і як витрачати ці кошти, що є несправедливим.

А все від того, як здається українцям, кошти ЄС просто відмиваються, оскільки прогресу в розвитку повноцінного громадянського суспільства не відбувається. Кошти, як правило осідають в Києві, а до регіонів не доходять. А без розвитку регіональних громадських осередків повноцінного громадянського суспільства пне побудувати. Гадаємо, що про це, мають знати і в Бросселі, і в Представництві ЄС в Україні.

В регіонах люди занепокоєні фактом витрачання таких коштів, і одним з таких проектів і є Громадська синергія. Якщо почитати проект, під який було видано кошти ЄС і проаналізувати реальність її дій, то виникає багато питань щодо справедливості та доцільності витрачання цих коштів.

Нещодавно проведена Асамблея Національної платформи громадянського суспільства "Збудуймо Європу в Україні", зажадала знати правду про використання коштів ЄС,  зокрема, виділених на проект Громадська синергія, а також отримати інформацію щодо ефективності використання інших грантових надходжень в Україну.

Оскільки у суспільства є певна недовіра до грантових витрачань, є потреба надати суспільству повну інформацію щодо таких грантових надходжень в Україну, назвати їх отримувачів, як реально ними використовувалися ці кошти в 2015-2017 р.р., тощо. 

Але для початку УС ПГС має розібратися з отриманням та витрачанням коштів по проекту Громадська синергія, оскільки є багато обгрунтованих причин аби це зробити. Питання щодо надання такої інформації вже піднімалося, але, а ні фонд "Відродження", а ні представники, так званої Громадської синергії, а ні сама УС ПГС, так і не спромоглися якось проінформувати про це громадскість. Непрозорість щодо виділення грантів, вибірковість щодо визначення грантоотримувачів, закритість їх бюджетів і породжує домисли та зневіру до такої реалізації політики ЄС по  наданню фінансової підтримки в розбудові громадянського суспільства в Україні.

Видається, якщо там все так добре, то чому від нас скривається як, яким чином, за якими критеріми чи досягненнями надавалися багатотисячні гранти, як витрачаються самим фондом "Відродження" отримані від ЄС кошти. Якщо такі гранти отримують з року в рік, здебільшого, одні і ті ж організації, то такі питання є більш ніж справедливими.

Громадскість має отримати на поставлені питання чіткі відповіді, як від фонду "Відродження", так і від Представництва ЄС в Україні. А оскільки Україна чітко йде в європейському напрямку, то гадаємо, що і Європейський соціально-економічний комітет в Брюсселі, не залишиться осторонь цього питання.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]