Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.10.2016 07:45

Громадська Рада при Мінсоцполітики перетворються в громадське стадо?

Голова громадської організації "Громадська Палата України"

Установчі збори по формуванню Громадської ради при Міністерстві соціальної політики України, які відбулися 20 жовтня 2016 року більше нагадували мітинг за права "знедолених" профспілкових організацій з Федерації профспілок України.

Установчі збори по формуванню Громадської ради при Міністерстві соціальної політики України, які відбулися 20 жовтня 2016 року більше нагадували мітинг за права "знедолених" профспілкових організацій з Федерації профспілок України.

Вони були проведені не демократично, без дотримання законних вимог, були повністю сфальсифіковані і не можуть сприйматися законною основою для формування Громадської ради при Міністерстві соціальної політики України.

Деякі, так звані, учасники Установчих зборів, повністю знехтували вимогами Типового Положення про громадську раду при міністерстві, іншому центральному органі виконавчої влади, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласній, Київській та Севастопольській міській, районній, районній у мм. Києві та Севастополі державній адміністрації, завтердженого постановою Кабінету Міністрів України від 3 листопада 2010 р. N 996 (із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ N 234 (234-2015-п ) від 08.04.2015) (далі Положення КМУ № 996).

Ці збори більше нагадували мітинг боротьби за права "знедолених" профспілкових організацій з ФПУ, а не на Установчі збори по формуванню громадської ради, як того передбачає відповідне Положення про громради.

Фактично Збори були зірвані представниками Федерації профспілок України, організації яких справедливо не попали до офіційного списку учасників Зборів. Заступник голови ФПУ пан Драпятий, заступник голови всеукраїнської профспілки пан Кондрюк вели себе нагло, цинічно і зухвало, попираючи усі вимоги зазначеного вище Положення, принижуючи організаторів, і разом з іншими представниками ФПУ, всіляко перешкоджали розпочати Збори належним чином, що є свідомою перешкодою проведення офіційного заходу та може квалификуватися як злочин.

Прикро, що такі незаконні дії високих посадовців ФПУ, були освячені нинішнім головою Громадської ради при Мінсополітики, який під тиском зухвалих представників ФПУ та за беспоредньої підтримки осіб, які заполонили залу, не являючись офіційними учасниками Зборів, провів Установчі збори.

Таким чином робота Установчих зборів фактично вийшла з законного русла і перетворилася на публічний фарс. Завдяки махновщині, влаштованого хаосу на зібранні представниками ФПУ, цивілізованного та демократичного розгляду питань не відбулося.

Такі Установчі збори не можуть бути процедурно визнані законними, оскільки серед їх учасників було багато тих, які не подавали необхідних документів для вступу до Громради, або подали їх з порушенням та не виправили їх своєчасно на вимогу Ініціативної групи, чи прийшли з запізненням на Збори і не отримали своєчасно відповідного Мандату для участі в Установчих зборах.

Робота Ініціативної групи з підготовки Установчих зборів для формування Громадської ради при Міністерстві соціальної політики України (далі Ініціативна група) була організована згідно відповідного наказу Міністерства (від 05.08.2016, №854), провела три засідання та виконала усі необхідні умови для повноцінного формування Громадської ради у відповідності з Положенням КМУ № 996. Було обрано голову Ініціативної групи та секретаря, сформовано план-графік діяльності Ініціативної групи на поточний період, визначено порядок та форма розгляду поданих документів ІГС, утворена Робоча групи по їх розгляду. Згідно плану-графіку, в терміни передбачені Положенням КМУ № 996, були розглянуті документи ІГС та своєчасно направлені, як поштою, так і за електронною адресою, вказаною кожним ІГС, відповідні листи тим ІГС, які допустили неточності при поданні документів. Після отримання відповідей по усуненню недоліків, Ініціативна група остаточно сформувала перелік ІГС, які на погляд Ініціативної групи (Протокол №3 від 13.10.2016 р.) мали право приймати участь в Установчих зборах 20 жовтня 2016 року та тих ІГС, документи яких, не узгоджувалися з вимогами Положення КМУ №996.

Загалом до участі в Установчих зборах було допущено 139 ІГС, перелік яких, як і тих ІГС яким було відмовлено в участі в Зборах, було розміщено за три дні на сайті Міністерства соцполітики, як того і вимагає Положення № 996.

За час після оприлюднення списків і до дня Установчих зборів ніяких скарг чи зауважень до Ініціативної групи офіційно зареєстровано не було.

20 жовтня 2016 року Ініціативною групою була організована реєстрація учасників Установчих зборів, які вчасно прийшли на Збори і отримали відповідний Мандат для голосування та поставили про це свій підпис. Загалом на початок Установчих зборів було зареєстровано 97 представників ІГС. Саме ці представники, як того вимагає Положення КМУ № 996, і є повноправними кандидатами на членство в Громадській раді при Міністерстві соціальної політики України. Всі інші учасники Зборів, є такими, що не виконали умови передбачені Положенням КМУ №996 та не можуть розглядатися на членство в цій Громадскій раді на законних підставах.

Вважаю, аби подальші дії Ініціативної групи й надалі узгоджувалися с вимогами Положення КМУ № 996 та, вона могла закінчити на законних підставах формування нового складу Громадської ради при Мінсоцполітики в кількості не більше 35 осіб, необхідно забезпечити проведення нових Установчих зборів, за участю саме 97 представників ІГС, які повністю, на визначений час, на 20 жовтня 2016 року, виконали усі вимоги Положення КМУ № 996.

Лише за таких умов сформована нова Громадська ради при Міністерстві соціальної політики України може вважатися легітимною. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]