Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.06.2016 13:48

Чому деякі громадські рад не користуються повагою владних органів?

Голова громадської організації "Громадська Палата України"

Дані думки, навіяні «хотелками», окремих голів громадських рад, створити надструктуру над громадськими радами, так звану Раду Рад, аби думати, що влада все ж почне поважати громадські ради загалом.

Дані думки, навіяні «хотелками», окремих голів громадських рад, створити надструктуру над громадськими радами, так звану Раду Рад, аби думати, що влада все ж почне поважати громадські ради загалом.

Ідея гарна, але чи це може бути так?

Питання створення і функціонування Громадських рад є особливо важливим у вирішенні соціального питання по залученню громадскості до реалізації громадянами конституційного права на участь в управлінні державними справами. Цього хоче суспільство, цього хоче влада, цього хоче Європа. Але необхідність і спроможність - це різні речі, оскільки громадські ради на сьогодні не зовсім готові до того, аби взяти на себе відповідальність за свої дії та здійснювати відповідні функції, передбачені законодавством чи нормативними актами.

Основними завданнями Громадських рад, зокрема, є:

1. здійснення громадського контролю за діяльністю виконавчого органу при якому створена громадська рада;

2. сприяння врахуванню виконавчим органом, при якому створена громадська рада громадської думки під час формування та реалізації державної політики;

3. підготовка пропозицій до проектів нормативно-правових актів з питань забезпечення прав, свобод і законних інтересів громадян, розробником яких є владний орган, при якому створена громадська рада.

З метою реал і зац ії поставлених завдань , Громадська рада повинна діяти конструктивно. Вона повинна:

1) збирати, узагальнювати та подавати виконавчому органу, при якому створена громадська рада, інформацію щодо пропозицій інститутів громадянського суспільства по вирішенню питань, які мають важливе суспільне значення, організовує публічні заходи для обговорення актуальних питань з формування та реалізації соціальної політики;

2) подавати виконавчому органу, при якому створена громадська рада, для розгляду пропозиції щодо підготовки проектів нормативно-правових актів з питань формування та реалізації державної політики, удосконалення роботи виконавчогооргану, при якому створена громадська рада;

3) проводити, відповідно до законодавства, громадську експертизу та громадську антикорупційну експертизу проектів нормативно-правових актів, що розробляються виконавчиморганом, при якому створена громадська рада;

4) здійснювати громадський контроль за врахуванням виконавчим органом, при якому створена громадська рада, пропозицій та зауважень громадскості, а також дотриманням ним нормативно-правових актів, спрямованих на запобігання та протидію корупції.

Оскільки дії громадських рад в зазначених напрямках малоефективні, то на їх незадовільну спроможність відбувається і відповідна негативна реакція владних структур, при яких вони створені, які фактично мало зважають на них, сприймаючи їх дії, як не ефективних партнерів.

Підвишення ролі і значимості громадських рад лежить в площині залучення до них конкретних фахівців, спеціалістів громадянського суспільства, як експертів в тій чи іншій області знань, які здатні провести фахову експертну оцінку дій влади, що безумовно стане гарним надбанням для прийняття зважених рішень владними органами. Лише волати про те, що влада не поважає громадські ради є безглуздою, яка не веде до зростання ролі і значимості громадянського суспільства.

Тому потуги деяких осіб, які обособлюють себе з посадами голів громадських рад, які далекі від налагодження конструктивного діалогу в середині громадських організацій, не опираються на їх спроможність діяти конструктивно, несуть елемент загравання перед владними структурами, ганблять громадський рух в цілому та несуть деструктив і заслуговують недовіри від справжніх представників громадскості. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]