Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
07.04.2016 09:27

Нідерланди сказали «Ні» українській євроінтеграції. Що далі?

Голова громадської організації "Громадська Палата України"

Знаючи попередні результати проведеного референдуму в Нідерладах, який є не втішним для України, виникає потреба поспілкуватися з громадянським суспільством України, поговорити про те, а чи є в Україні воно, яка роль і значимість його в суспільних процесах

Знаючи попередні результати проведеного референдуму в Нідерладах, який є не втішним для України, виникає потреба поспілкуватися з громадянським суспільством України, поговорити про те, а чи є в Україні воно, яка роль і значимість його в суспільних процесах країни, що ще треба зробити, аби наше громадянське суспільство стало більш дієвішим, впливовішим, як, скажімо, в Нідерландах, думку якого б поважала влада, прислуховувалася до неї і вона б носила народний характер.  

Відкриваючи дискусію з цього питання, оприлюдную свою переписку з членами Української сторони Платформи громадянського суспільства «Україна-ЄС», які, як на мене, залишились осторонь цього процесу і не підтримали мою позицію щодо активізації участі передової громадскості України перед референдумом в Нідерландах.  

Я, як член Української сторони Платформи громадянського суспільства «Україна-ЄС» підняв гостро питання перед членам Платформи щодо необхідності активізації дій громадскості в Нідерландах накануні проведенння там Референдуму по угоді про асоціацію.   Ось моє звернення надіслане електронною поштою: 21 березня 2016 р. о 09:44 Громадська Палата   < [email protected] >   написав:  

"ШАНОВНІ ДРУЗІ!

Вважаю в цей час, коли Україна в очікуванні результатів нідерландського референдуму, що відбудеться  6 квітня, коли всі прогресивні українці в Нідерландах переймаються долею цього референдуму, наща Платформа, як платформа з євроінтеграції, не може залишатися осторонь цього, надзвичайно важливого, процесу.

Проросійкі сили, різного роду представництва РФ,  досить потужно діють в Нідерландах  проти України, використовуючи весь свій наявний там арсенал, авби зірвати позитивний процес української євроінтеграції.

Це питання стає надважливішим щй й того, що влада Нідерландів висловилася про те, що вона врахує результати референдуму 6 квітня, не зважаючи, що він є консультативний.

Друзі! Під загрозою Угода про асоціацію "Україна-ЄС", а це значить, під загрозою існування і нашої з вами Платформи, яка має бути відповідальною за громадські євроінтеграційні процеси та черех це може втратити свій статус.

Діяти більш рішуче - це наша з вами прерогатива, а саме нашої Платформи, як передового авангарду громадскості України, що довірила нам представляти Україну в цьому процесі. Нам не пробачать нашої бездіяльності, тому треба діяли більш рішуче, включаючи більш широку громадскість України в цей процес.

Головним мають бути громадські публічні заходи, інформаційно-просвітницька робота, тощо.  Але за браком часу, це треба робити вже сьогодні.

На мою думку, найефективним є участь громадських активістів в громадських заходах, що проводяться в Нідерландах.

Оскільки передові сили громадскості Нідерландів, проводять 3 квітня зібрання на підтримку  України в референдуму, вважаю, українська сторона має прийняти в ньому, терміново, сформувавши групу з бажаючих громадських активістів з України та долучитися до участі в мітингу в Амстердамі!

Якщо ми цього не зробимо, а нідерландці не пітримають Угода про асоціацію «Україна-ЄС», ми не матимемо морального права називатися УС ПГС «Україна-ЄС»

Це моя така особиста точка зору. Дякую!

З повагою, Петро Петриченко, голова ВГО "Громадська Палата України""  

Таке мое звернення до членів УС ПГС залишилось без реагування з боку членів УС ПГС. На спільному засіданні Платформи такая пропозиція не була сприйнята. Лише була реакція пані Зоряни Міщук, яка, як мені здається, і є точкою зору інших членів Платформи. Ось вона така:  

« Пане Петре!  

Дякую за Вашу особисту точку зору і прагнення особисто відстояти європейську інтеграцію.  

Висловлю навзаєм свою.  

Коли дивишся у сіре небо дощово-сніжного Києва, ідея поїздки у весняний Амстердам з його квітучими тюльпанами, ще й з благородною місією порятунку європейської інтеграції, а отже й самої батьківщини, не може не приваблювати. Але моє раціо говорить мені, що було б надто самонадіяно пов'язувати поїздку моєї скромої персони зі змінами у ставленні голандців у тій кількості, що необхідна для перелому ситуації.  .

Це персональне. Тепер про колективне. Нагадую, що на робочій нараді УС ПГС, Ви вже озвучували ідею "десанту" УС ПГС в Амстердамі, але цей варіант був відхилений з наступною аргументацією. По-перше, антиукраїнські сили залякують голландців тим, що через Угоду українці поповнять ряди "понаєхавших", а отже масовки за участю українців можуть як раз бути використані проти нас - дуже легко кадри мітингу використати як ілюстрацію, що пророцтво збувається - уже "понаєхалі", і провести асоціації між масовими простестами сирійських біженців і масовими заходами українців.   

По-друге, аналіз ситуації свідчить, що голандці не схильні довіряти думці заангажованих людей, тобто тих, які безпосередньо займаються європейською інтеграцією України. Їм важливо почути тих, хто говорить з позиції інтересів Нідерландів.   

По-третє, ефективність - це коли кожен (людина, організація) робить те, що найбільше відповідає його завданням та сильним сторонам. Їхати в Голандію/стояти на мітингу можуть і нечлени УС ПГС (для цього не треба бути "передовим авангардом" і кудись обиратися), більше того - з аргументу 2 випливає, що наш статус швидше грає проти нас.   

В УС ПГС є важіль, не доступний більшості інших українських експертів/організацій, які давно вже працюють над "нідерландською проблемою" - двосторонній орган, через який ми можемо вийти на цілу низку громадських організацій, профспілок та бізнес-об'єднань Нідерландів - інсайдерів, яких можуть послухати інші голандці (хоча тут також є певні застереження: як члени ЕКОСОКу напевно вони теж сприймаються євроскептиками як заангажовані). На нараді ми вирішили звернутися до наших ЕКОСОКівських колег з листом про спільні дії (організувати спільне звернення/заяву нідерландських учасників ЕКОСОКу), але, попри те, що пройшло більше тижня, справа, здається, з місця не зрушила (Ростиславе, чи варто чекати на якийсь перший драфт з твого боку?). Давайте, перш за все, зосередимося на виконанні наших домовленостей. Часу дійсно мало - ЕКОСОК не такий маневренний, щоб оперативно зреагувати на наш запит впритул до референдуму.  

А щодо "морального права називатися УС ПГС «Україна-ЄС", то в кожного свої критерії "моралі". Для Вас це поїздка в Нідерланди, без якої ми втратимо це право. А я, наприклад, вважаю, що його ще треба заслужити реальними досягненнями - підготовкою якісної оцінки ситуації з виконанням Угоди, успішним лобіюванням створення дієвих механізмів консультацій з громадськістю, відстоянням важливих для суспільства змін у державній політиці і т.д. Це моя особиста точка зору і те, над чим я працюю в УС ПГС )).

З повагою, Зоряна. »  

Далі. 

Результат ми знаємо – Нідерладнди сказали «Ні» нашим євроінтеграційним процесам, ми дійсно, як написала, пані Зоряні, не заслужили «реальними досягненнями досягненнями - підготовкою якісної оцінки ситуації з виконанням Угоди, успішним лобіюванням створення дієвих механізмів консультацій з громадськістю, відстоянням важливих для суспільства змін у державній політиці ...»  

Тому звертаюся до громадскої спільности долучитися до дискусії!

Чи є в нас громадянське суспільство? Чи здатне воно діти більш рішуче?

Хто і як представляє громадскість України на європейському рівні?

Що нам далі треба робити, аби в країні було гідне,повноцінне громадянське суспільство!?!  

Багато інших питань чекають на реакцію і відповідь від громадянського суспільства.  

ПРОШУ!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]