Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.12.2016 19:46

Антирейдерський закон: зміни. Частина сьома і остання

Адвокат, правник, екс-заступник Міністра юстиції

Сьогодні говоримо про два масштабних закони – «Атланти» у сфері державної реєстрації. Так, мова йдеться про закони "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" та "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підпр


Сьогодні говоримо про два масштабних закони – «Атланти» у сфері державної реєстрації.

Так, мова йдеться про  закони "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" та "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань". Або як їх ще називають: «Про реєстрацію нерухомості» та «Про реєстрацію бізнесу».

Левова частка змін, які вніс Антирейдерський закон, стосуються саме цих нормативно-правових актів та сфери реєстрації взагалі. Тож пропоную розглянути їх та зрозуміти, що саме змінилося.

По-перше, було звужено принцип екстериторіальності. Відтепер, нотаріуси та інші суб’єкти державної реєстрації  реєструють  нерухомість та бізнес лише в межах області, крім випадків, коли реєстраційна дія вчиняється одразу після нотаріальної.

По-друге,  реформування роботи з реєстрами, де ускладнили процедуру відкриття розділу з приводу нерухомості задля унеможливлення існування паралельно двох розділів.

Щодо взаємодії з іншими реєстрами  органів влади.

Доки не забезпечено інтегрованість Державного реєстру речових  прав з Єдиним державним реєстром судових рішень, реєстратор повинен реєструвати  на підставі рішень судів лише після перевірки наявності у Єдиному державному реєстрі судових рішень відповідного рішення суду, а в разі його відсутності направляти запит до суду з метою його підтвердження.  

Законом передбачено доступ до  інших реєстрів, державний реєстратор має доступ до відомостей Державного земельного кадастру та Реєстру документів дозвільного характеру.  А виключно нотаріуси до реєстру актів цивільного стану громадян у режимі «read only».

Важливе нововведення   - це комунікація реєстратора з власником майна. Коли реєстратор отримує пакет документів для реєстрації, він зобов’язаний повідомити про це власника нерухомості на електрону пошту системою СМС Маяк. Таким чином, власник може контролювати  проведення реєстрації та якщо вважає ці дії рейдерським захопленням -  може подати заяву про заборону реєстрації (тоді реєстрація буде зупинятись). Тобто у власника майна є строк для звернення до суду для встановлення обтяження рішенням суду.

 

Лобіювання в інтересах громадського сектору

У змінах до Закону  України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань" законодавець передбачив обов’язковість  нотаріального посвідчення підписів на рішенні про внесення змін та установчих документах. Таким чином, було мінімізовано ризик махінацій.

У попередніх шести «блогах» я повністю роз’яснив усі положення  Антирейдерського закону по кожному нормативно-правовому акту та кодексу окремо, до яких вносились зміни, та по кожній конкретній зміні. Все це з метою правильного розуміння та ефективного застосування його на практиці, і перші результати вже є.

 

Блог Ліга.нет 19.12.png

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]