Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
23.11.2016 11:32

Антирейдерський закон. Частина четверта: Закон України «Про нотаріат»

Адвокат, правник, екс-заступник Міністра юстиції

У своїх попередніх публікаціях я розповідав про зміни, які вніс Антирейдерський закон до кодифікованого законодавства. Сьогодні поговоримо про конкретні нормативно-правові акти. Розпочну із Закону України «Про нотаріат».

У своїх попередніх публікаціях я розповідав про зміни, які вніс Антирейдерський закон до кодифікованого законодавства.

Сьогодні поговоримо про конкретні нормативно-правові акти. Розпочну із Закону України «Про нотаріат». 

Малюнок_Ліга (1).png

Що змінив Антирейдерський закон у ЗУ «Про нотаріат»?

По-перше, скоротили визначення «нотаріус», виключивши з тексту ті повноваження, які апріорі належать до їх професійних обов’язків.

По-друге, розширили повноваження Міністерства юстиції. Ми інспектуємо діяльність нотаріату, шляхом камеральних перевірок. Тобто Мін’юст робить усе можливе задля уникнення будь-яких злочинних маніпуляцій та афер.

Варто зазначити, якщо за нотаріусом неодноразово спостерігається грубе порушення законодавства, то Мін’юст може робити подання до відповідної комісії щодо позбавлення права нотаріуса займатися професійною діяльністю.

Переконаний, це стане ефективною превентивною мірою та зменшить кількість «помилок» у сфері державної реєстрації. Зазначу, що це критично важливо, адже наслідок таких «помилок» - перехід майне від реального власника до сторонньої особи. Часто за «помилку» нотаріус отримував щедру нагороду від «третьої особи», від рейдера тобто.

Додаємо до можливості лишитися без професії кримінальну відповідальність у вигляді позбавлення волі на 10 років ( ця норма прописана у Кримінальному кодексі), та отримаємо різке зменшення кількості бажаючих вступити у змову з рейдерами. Наслідок – спад рівня незаконних захоплень майна.

Наступна зміна - доповнення вимог до рівня освіти особи, яка бажає стати помічником нотаріуса.

Також передбачено доступ нотаріусів до інформації з Єдиного реєстру актів цивільного стану громадян.

Запобігти та унеможливити - саме для цього і покликані нововведення.

Ще один короткий, але інформативний дайджест з приводу новел Антирейдерського закону. Чекайте, далі буде! 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]